Jens Fredricson tipsar om säkra hagar

Jens Fredricson tipsar om säkra hagar

Till en säker hage behövs ett bra stängsel, eller staket som man ofta säger i dagligt tal. Häst- och ridsportprofilen Jens Fredricson ger tips om hur du skapar en säker miljö i hagen.

 

– Ett bra, starkt staket har hästarna respekt för och håller sig innanför. Har du dåliga staket kan hästarna springa igenom eller hoppa över. Om de rymmer så springer de oftast hem till stallet. Men blir de skrämda på väg dit kan de springa ut på en väg, säger Jens Fredricson.

 

Tryckimpregnerade stolpar och slanor har bra hållbarhet. Men hästar kan som sagt hoppa över staket, och en del hästar har det som vana. Om du har en rymningsbenägen häst kan du välja en kombination av lösningar. En idealisk sådan kan enligt Jens vara ett trästaket med en eltråd, samt en häck bakom. Det blir ett tydligt hinder som hästen inte ger sig på. Risken för att hästen ska vilja lämna hagen minskar också om den går tillsammans med en eller flera andra hästar.

 

– Men om en häst verkligen vill hoppa över, då gör den det. I alla fall en hopphäst, påpekar Jens.

 

Se till att det finns en bra ingång till hagen, med en grind som är lätt att öppna och som inte riskerar att åka igen och träffa hästen.

 

Rätt form och en bra grind
– När hästen kommer galopperande mot staketet ska den kunna svänga och galoppera vidare på ett naturligt sätt. För att undvika att ge hästen en känsla av att fastna i ett hörn ska du gärna bygga fyrkantiga eller runda hagar; inte trekantiga, där vinklar och hörn blir snäva. 

 

Se också till att det finns en bra ingång till hagen, med en grind som är lätt att öppna och som inte riskerar att åka igen och träffa hästen.

 

Separera hästar i olika hagar
Om du har två intilliggande hagar kan du skapa avstånd mellan hästarna genom att montera eltråden med distanser, som skapar ett avstånd på en meter från tråd till tråd. Alternativt kan du sätta två staket med en eller ett par meter emellan, då får du också ett tydligt avstånd. Distansen mellan hästarna förebygger bråk som kan ge upphov till skador.

 

– Det handlar om säkerheten för hästarna. Går hästarna i samma hage är det inga problem, även om det kommer nya hästar. Då gör de upp om rangordningen; de tittar på varandra, nosar på varandra och sparkar lite med frambenen, sedan är det färdigt, säger Jens. 

 

Undvik skador i hagen
Staketen bör ses över med jämna mellanrum, så att de är hela och inte har några utstickande vassa delar. Även ytorna i hagen bör kontrolleras.

 

– Gå igenom hagen, särskilt efter vintern men gör det ofta under hela säsongen. Det kan till exempel hända att någon kastar ut något från en förbipasserande bil. Se alltså till att det inte finns saker som hästen kan skada sig på, exempelvis glas, ståltråd, hål i marken, stora stenar eller stenrösen, säger Jens.

 

Han påpekar också att när hästar går ute länge behöver de ha tillgång till vatten. Hästar har känsliga magar och går de utan vatten för länge kan de få kolik. Även för prestationsförmågan är det viktigt att de dricker.

 

Se till att hästarna har tillgång till vatten. Hästar har känsliga magar och går de utan vatten för länge kan de få kolik. Även för prestationsförmågan är det viktigt att de dricker.

 

Släpp hästen rätt
Jens avslutar med att tipsa om att släppa hästen på rätt sätt. 

 

När du kommer in i hagen med din häst, stäng då grinden först. Sedan kan du släppa hästen och känna att du har kontroll, så att den inte smiter ut igen.

 

Tänk också på riktningen: Om du bara går in i hagen och knäpper loss grimskaftet kan hästen springa iväg och råka sparka till. Om du i stället vänder hästen så att den står med baken mot hagen och tar av hela grimman så får du ett lugnare släpp, och kan själv kliva åt sidan när hästen ger sig iväg.

 

Det är säkrare för hästen att gå utan grimma i hagen, eftersom grimman med en dos otur kan fastna i någonting. Om du trots allt vill att hästen ska ha grimman på – välj då en lädergrimma, den kan gå av om hästen sitter fast till skillnad från en nylongrimma.


Hitta allt till hagen
Kellfri säljer allt du behöver för att skapa och sköta om en säker hage där hästen trivs. Du hittar stolpar, slanor, utrustning till elstängsel och annat material för stängsel och staket hos Kellfri. Se produkter här.

 

Du hittar också andra tillbehör, som produkter för vattenförsörjning, foderhäckar, vindskydd, kantklippare och gödselplockare.
 

Vill du veta mer?
Läs även våra artiklar om hur du monterar elstängsel, om grindar och flexgrindar samt ytterligare tips och råd från Jens Fredricson.