Jens Fredricsons stalltips inför vintern

Nu blir dagarna kortare och frosten är på väg – en omställning för många hästar. Här ger Jens Fredricson sina bästa tips för att hästen ska må bra i stallet under vintern.

Jens Fredricsons stalltips inför vintern

Nu blir dagarna kortare och frosten är på väg – en omställning för många hästar. Här ger Jens Fredricson sina bästa tips för att hästen ska må bra i stallet under vintern.

Ta in hö och halm

Under hösten och vintern äter hästen mer hö än sommartid på betet. Om du har möjlighet att lagra hö och halm inomhus, gör det! Varje gång det kommer in nytt hö, ta prover för att granska näringsvärdet och räkna på foderstaten. Det är avgörande för hur hästen bygger muskler under vinterns träningar.

Färskt vatten varje dag

Dagarna blir kallare vilket gör att hästen kan börja dricka mindre vatten. Rengör därför hästens vattenkopp ofta och kolla flödet. Hästarna har sällan ro att vänta om vattenflödet är dåligt. Sätt gärna in en hink fylld med färskt vatten, men glöm inte att skrubba rent hinken varje dag. Alger som får växa i hinkar kan göra hästen sjuk.

Ha boxkoll!

När dagarna blir kortare släpper många in sina hästar tidigare från hagen. Det ställer högre krav på boxhygien. Mocka gärna två gånger om dagen och håll koll på boxen. Äter hästen som vanligt? Har den rört upp i boxen? Här kan du hitta ledtrådar till hur hästen mår.

Minska risken för skador

Det är bra med gummimattor i boxarna hos de hästar som rör sig mycket. Det minskar risken för skav och gör det enklare att hålla boxen ren. Kom ihåg att ta ut stallmattorna ibland och rengör under dem.

 

Doftar det gott?

När vintern kommer stänger vi ofta fönster och stalldörrar vilket leder till att stallet blir mer instängt. Det ska dofta gott i stallet. Om det inte gör det – se över ventilationen. Fuktiga miljöer skapar dåliga förutsättningar för hästens luftvägar, det kan leda till nedsatt prestationsförmåga och allergier.

 

Uppdatera reflexerna

Börjar det skymma inför ridturen utomhus? Se till att du har fungerande reflexer om hästen skulle bli rädd och sticka iväg. Reflexerna är bra att byta ut med jämna mellanrum.

 

Visste du att? Hästarna blir piggare när det blir kallt. Även den lugnaste hästen kan få extra energi när den första frosten kommer. Den kan reagera starkare på ljud och saker som rör sig.

 

 

Häng med till Jens  hästgård i Löberöd där både värdefull information och inspiration utlovas till dig som har eller vill skaffa häst!

 

Avsnitt nr 4

I avsnitt nr 4 delar Jens  delar med sig av tips så som:

- Hur han förvarar täcken efter tävlingar
- Hur man kan bygga ett karantänstall
- Hans tankar kring foder och vatten i boxen
- Hur man skapar en trivsam miljö för hästen i stallet

- Renlighet och säkerhet i boxarna

 

 

 

Avsnitt nr 3

I avsnitt nr 3 delar Jens  delar med sig av tips så som:

- Ge hästen tid att värma upp sig
- Ge dig själv tid och fokus
- Ha en långsiktig plan på ridbanan
- Balans i trampet och inte i tygeln

 

Vad man ska tänka på när man ska åka iväg på tävling? I videon ger Jens sina tips på hur ska man packa och lasta. Har du en häst som är svår att föra in i transporten, låt en annan häst gå före så följer den andra efter.

 

 

 

Avsnitt nr 2

I avsnitt nr 2 berättar Jens om hur man ska tänka när man släpper in hästen i en hagen. Hur ser ett säkert staket ut? Vad innebär en säker miljö i hagen?

 

 

 

Avsnitt nr 1

I avsnitt nr 1 berättar Jens om varför traktorn är gårdens hjärta. Vad gör man med en traktor på en hästgård? Varför putsar man gräset i hagen? Många frågor kommer besvaras i filmen!