Välj grind efter behov och besättning
Grindar har många egenskaper och fördelar beroende på vad de ska användas till. Lätta aluminiumgrindar är guld värt om du behöver flyttbara grindar till exempelvis drivgångar. Stålgrindar passar bättre till fast inredning, då de är tåliga men inte lika lätta att lyfta eller flytta. Även hur din besättning ser ut kan avgöra valet av grind. Tyngre djur kan kräva mer robusta grindar för att de ska stå stabila vid yttre påverkan.
”Det går inte att få för många aluminiumgrindar, de är fantastiska. Vi fäster ofta två aluminiumgrindar tätt tillsammans med kedjor. Då blir de stadigare, samtidigt som vår personal slipper lyfta tungt i onödan. Eftersom aluminiumgrinden är så lätthanterlig blir det ofta den vi väljer bland grindarna i ladugården. Det blir helt naturligt så.”
– Bengt Benny Bergkvist, tjuruppfödare i Råneå.
Tips! Grindar med dörrar gör det enklare att öppna och stänga passager mellan boxar.
Perfekt för drivgångar
Bygg en drivgång med Kellfris grindar för att flytta din besättning på ett säkrare sätt. Det bästa är att göra en drivgång lite svängd eller saxad. Det ger en stabilitet samtidigt som djuren blir mindre stressade. Om du har platsbrist kan du bygga en rak drivgång, men då är det bra att stadga upp den med jämna mellanrum med t.ex. rundbalar vid varannan grind. Annars finns risk att drivgången viker sig.
Blockera skrapgången
En grind hjälper till att avgränsa ytor när du vill göra rent skrapgången i lugn och ro. Jobba tryggt och säkert genom att investera i en grind som håller djuren på avstånd.
Tips! Kellfris stål- och aluminiumgrindar har exakt samma utformning. Om det uppstår en stressad situation där djuren blir trängda kan du enkelt ta dig ifrån drivgången oavsett val av grind.
Lasta stressfritt
Kellfris grindar är enkla att använda när det är dags att flytta besättningen till ett annat bete. Gör upp en fålla någon dag innan du ska flytta, backa emot vagnen och lasta. När du lastar, använd gärna både tyngre och lättare grindar. De tyngre sätter du närmast vagnen och de lättare sätter du längre ut för att kunna stänga dem bakom djuren. Rusta dig med gott tålamod och gott om tid för att undvika en stressad situation.
Tips! Ta med dig minst två extra grindar eftersom det alltid går åt fler än vad man tänker sig. Extra kedjor är också bra att ha.
Skapa en flexibel ladugård
Grindar gör att du kan anpassa ladugården. Avgränsa olika ytor, gör boxar och skilj djuren åt precis som du önskar. En flexibel ladugård underlättar när saker inte riktigt går som planerat, eller när du snabbt behöver tänka om på grund av till exempel torka.
”Vi har precis skickat in ritningar på ett nytt stall helt utan fast inredning. Allt ska bygga på lösa grindar. Vi ser det som ett gummibandsstall som vi kan anpassa precis efter den typen av djur som vi har i den. Är det kalvar och kor kanske vi gör en stor box av alltihopa till exempel. Torkan 2018 lärde oss vikten av att snabbt ändra om för att lösa en situation.”
– Christian Emilsson, dikoproducent i Forneboryd.
Avslutningsvis…
Grindarnas allra mest klassiska användningsområde är att öppna och stänga hagar. När du använder grindar i en hage, tänk på att sätta dem på jämn mark. Välj en grind med mycket rör i så att du enkelt kan klättra över dem vid behov.