Kör säkert med traktorn i skogen

Kör säkert med traktorn i skogen

Att köra traktor i skogen kan vara en tuff uppgift som kräver särskilda färdigheter och kunskaper, för din egen och omgivningens säkerhet. Här har Kellfri sammanställt några viktiga tips som du bör tänka på, innan du ger dig ut med traktorn i skogen.

 

1.    Använd skydds- och säkerhetsutrustning
Innan du ger dig ut i skogen med traktorn, se till att du har rätt skydds- och säkerhetsutrustning inklusive hjälm, hörselskydd, skyddsskor och handskar. Om du dessutom ska arbeta med träd eller andra tunga material, använd också skyddsglasögon och skärskyddande kläder.

 

2.    Lär känna din traktors kapacitet
Det är viktigt att du har koll din traktors kapacitet och vet vad den klarar av. Ta reda på den högsta lutningen som traktorn kan hantera, den maximala lasten och andra viktiga specifikationer för att undvika överbelastning eller skador.

 

3.    Lär känna din omgivning i skogen
Försäkra dig om att du känner till omgivningen och eventuella hinder i terrängen, såsom träd, stenar, vattendrag och andra potentiella faror. Du kan också ha stor nytta av en fysisk karta över skogsområdet du planerar att köra i.

 

4.    Kör med låg hastighet!
Kör alltid din traktor med låg hastighet i skogen! Annars riskerar du att lätt missa hinder som kan orsaka skador på traktorn, eller i värsta fall olyckor. En alltför hög hastighet ökar risken för att du förlorar kontrollen och välter med traktorn.

 

Skog 680x280 02.jpg

 

5.    Håll avstånd till träd och andra hinder
Minska risken för skador på traktorn, och på träden i skogen, genom att hålla gott om avstånd till träd och andra växter. Träd kan också dölja hinder som stenar och andra faror, så håll alltid ögonen öppna och kör traktorn med försiktighet.

 

6.    Använd rätt redskap och tillbehör
Välj rätt tillbehör och redskap för olika arbetsuppgifter tillsammans med traktorn i skogen. Om du till exempel ska ta ner ett träd, använd en motorsåg istället för att försöka dra ner trädet med traktorn. Läs gärna våra guider Att fälla träd på egen hand och Ta hand om vägar och diken inför vintern för fler matnyttiga tips.

 

7.    Var försiktig med grenar och stubbar
När du kör din traktor i skogen är det viktigt att vara uppmärksam på grenar och stubbar som kan orsaka skador. Var extra försiktig när du kör under träd och över kullar och krön!

 

Skog 680x280.jpg

 

8.    Håll koll på djurlivet!
När du kör med traktorn i skogen är det viktigt att vara uppmärksam på djurlivet. Se till att din körning inte stör eller riskerar att skada djur eller deras livsmiljö.

 

9.    Ha alltid mobiltelefonen med dig
Om något skulle hända när du är ute i skogen med traktorn, kan det vara livsavgörande att du har din mobiltelefon med dig och kan ringa efter hjälp.

 

10.    Underhåll traktorn och håll den i gott skick
Regelbunden service och underhåll av din traktor är avgörande för att den ska fungera säkert och effektivt i skogen. Se till att byta olja och filter enligt tillverkarens intervall, kontrollera däcktrycket och rengöra luftfiltret.

 

Lycka till med skogskörningen tillsammans med din traktor!

 

40-TBM504CF SV60 1080x1080.jpg

40-TBM754CF WC17H2 1080x1080.jpg


Lovol 25 hk – din praktiska partner i skogen

Kellfris nya flexibla Lovol-traktor på 25 hästkrafter lämpar sig ypperligt för skogskörning. Det smidiga lilla kraftpaketet till traktor är kapabel till många olika användningsområden och uppgifter, beroende på vilken utrustning och vilka tillbehör du väljer och använder.

 

Tillsammans med exempelvis en skogsvagn från Kellfri blir traktorn inte bara en hjälpande hand i skogen, utan också ett komplett ekipage för gallringsarbete.