2 0 2 1 – 0 1 – 0 8

KELLFRI EXPANDERAR I JUNG

På gården Stora Olfstorp ligger frosten som ett tunnt täcke över det böljande landskapet. Kenneth Nylander har haft får i många år på sin gård och vet vad som krävs för att trivas med sin fårskötsel.

”- Nu när det är fruset i marken brukar man göra en mindre hage av grindar tillsammans med ett fodertråg för att djuren ska ha tillgång till foder, berättar Kenneth.”

Han sätter fodertråget på utsidan av foderfronten och berättar med ett leende att fåren gärna stångar allt han sätter på grindkanten men att tricket är att placera fodret på utsidan.
– Man kopplar ihop grinden med en foderfront där fåren kan sticka in huvudet för att äta på ett säkert sätt, förklarar Kenneth.

Lamningstider
När vårens lamning är igång är det svårt att inte bli förälskad i de små bräkande lammen som med ljus stämma trippar omkring intill sin stolta moder. För att lyckas med en bra lamningssäsong finns det många tips och trix man kan använda.

– I lamningstider vill man att fåren ska bli extra feta så att de kan få många lamm, säger Kenneth och berättar att det kan vara vid flera tidpunkter på året man är i behov av att ge extra foder och att han då använder grindar för att skapa hagar för att kunna dela upp djuren.

Val av grind
För att klara nordiskt klimat är det viktigt att välja en grind som är galvaniserad och har en stabil konstruktion. Kenneth Nylander berättar att grindarna på gården kommer från Kellfri.
– De har en perfekt längd. Om de är längre , dvs 3 meter till exempel, blir konstruktionen ostabil. En och enhalv eller två meter är perfekt, konstaterar Kenneth.

Kombinera efter eget tycke och behov
Grindar med en maxtyngd på ca tio kilo är enkla och smidiga att bygga ihop till inhägnader för dina får.

– Man kan ha dem(grindarna) till att sära på fåren, sortera dem osv, berättar Kenneth.
Varför gör man det?
– Man vill ta bort baggar från tackor, sortera lamm eller ge extra foder till vissa får. Man samlar även ihop dem för att förbereda inför transport, förklarar kenneth och visar hur man kan bygga ihop längre passager och gångar med grindarna.

För att utöka användningsområdet för grindarna kombinerar man dem med olika sektioner, till exempel en dörr där både djur och människor kan passera på ett smidigt sätt. Kenneth berättar att man kan bygga ihop sin grind med olika komponenter för olika behov under säsongen. – ett antal grindar kommer alltid till användning på gården, avslutar Kenneth.

Med stora kliv mot framtiden satsar nu Kellfrigruppen vidare på sin verksamhet i Jung tillsammans med Stenhaga Invest AB. Ett nytt tioårigt avtal har skrivits mellan parterna där de är överens om att utveckla ett nytt logistikcentrum för Kellfri.

– Det här är delvis en satsning på vår logistik men framför allt i våra anställda. Nu står vi rustade för att möta den ökande efterfrågan av prisvärda produkter för skog- och lantbruk, säger Carl-Axel Svensson, vd på Kellfri.

Kellfrigruppen fortsätter att växa sedan starten 1952. Under 2021 kommer Kellfri att centralisera sin logistik och montering till nya, uppdaterade och moderna lokaler i Jung i Västergötland.

– ”Genom att flytta och modernisera några av våra viktigaste funktioner till större och mer ändamålsenliga lokaler satsar vi på att expandera vår verksamhet”, säger Kellfris vd Carl-Axel Svensson.

De nya lokalerna hyr Kellfri av Logistikfastigheter i Jung AB representerat av Karl-Johan Blank, koncernchef och ägare, Jula Holding, och Svante Andersson, ägare och vd Stenhaga Invest AB.

Med stora moderna ytor på ett attraktivt läge har Kellfri goda förbindelser och möjlighet att effektivisera sina transporter.

– ”Kellfri blev vår första hyresgäst i Jung och det var ett viktigt steg i vår plan för att skapa ett logistikcentrum i Jung; nu är vi väldigt glada över att de utökar sin verksamhet här hos oss”, säger Svante Andersson.

Logistikfastigheter i Jung AB har med sin 54 000 kvm stora fastighet i Jung skapat de bästa förutsättningarna för Kellfri att utveckla sin verksamhet.
– ”Vi på Kellfri är mycket stolta över att presentera denna nyhet tillsammans med Karl-Johan Blank och Svante Andersson som kommer ge oss möjlighet att växa vidare i Norden och Europa”, avslutar Carl-Axel Svensson.

Kellfris huvudkontor med utställningshall kommer att vara kvar i nuvarande lokaler på Munkatorpsgatan i ett av Skaras handelsområden.

För ytterligare information
Andreas Bjelkholm, Marknadschef Kellfri AB
0730-84 84 66, andreas.bjelkholm@kellfri.se