Hjälp, jag har köpt skog!

Har du köpt skog men är osäker på hur du ska sköta den på bästa sätt? Tobias Cederlöf på Sydved tipsar om vad som är bra att tänka på för den nyblivna skogsägaren.

Hjälp, jag har köpt skog!

Har du köpt skog men är osäker på hur du ska sköta den på bästa sätt? Tobias Cederlöf på Sydved tipsar om vad som är bra att tänka på för den nyblivna skogsägaren.

 

Plantera mera

Det finns många fördelar med att komma igång med nästa generation träd snabbt. Var noggrann med att markbereda ordentligt för att ge din nya skog de bästa förutsättningarna. Plantera sedan!

Sätt dina första tall- och granplantor för året med ett planteringsrör.

 

Röj bort buskarna

Hjälp nysatta plantor på traven genom att röja bort träd och buskar som har växt upp på egen hand. Spara 5–10% procent av dessa träd och buskar – en blandning av löv- och barrskog är bra för naturen.

 

Gallra din första intäkt

Om du köper en skogsfastighet har du förmodligen skog i alla åldrar och kan därför börja gallra direkt. Gallringen är första intäkten från beståndet och en viktig del i öka tillväxten på kvarvarande stammar. För att veta ifall skogen är redo kan du kolla upp i trädkronan. Om det börjar bli trångt uppe i trädens kronor kan var hög tid för att ge träden mer utrymme genom att gallra bort de sämsta träden.

 

Hugg egen ved

Om du vill ha egen ved från skogen räcker en ATV eller en huggarvagn långt. Se till att du är väl påläst om att fälla träd, att du har rätt säkerhetsutrustning och en bra motorsåg innan du börjar.

Fäll träden med en eldriven motorsåg från Kellfri.

 

Rätt plats i rätt tid

Tänk på att inte arbeta på skogens fuktigaste platser när det är regnigt och blött i marken. Där är det bättre att hålla till på sommaren eller vid tjäle. Likaså gäller de torra platserna i skogen, lämna dem till hösten eller tidig vinter.

 

Se alla produkter för Skog och ved här.

 

"Har du köpt skog men är osäker på hur du ska sköta den på bästa sätt? Läs mina 5 bra tips till dig som är ny skogsägare"
Tobias Cederlöf, Sydved