Skydda dig mot markbränder

Skydda dig mot markbränder

Just nu råder det hög brandrisk i stora delar runt om i Sverige på grund av det varma och torra klimatet. På vissa ställen varnar man till och med för extremt hög brandrisk. Men det finns sätt att skydda sig och en hel del försiktighetsåtgärder som man kan vidta för att minimera brandrisken.

 

• Se till att er gård är brandsäker: Ta bort vegetation och brännbart material så långt som möjligt från byggnader och odlingar. Skapa ett defensivt utrymme genom att hålla gräsmattor och grönområden välklippta och fria från grenar och torr vegetation.

 

• Säkerställ tillgången till vattenresurser: Se till att ni har tillgång till tillräckligt med vatten för att bekämpa bränder. Installera brandposter, bevattningsanordningar och överväg möjligheten att lagra vatten. Kontrollera att era bevattningssystem är i gott skick och fungerar korrekt.

 

• Utbilda er personal: Se till att alla anställda är medvetna om brandsäkerhetsåtgärder och har fått utbildning i brandbekämpning. Ge dem kunskap om hur man använder brandsläckare och hur man agerar i en nödsituation.

 

• Ha en brandberedskapsplan: Utveckla en välgenomtänkt brandberedskapsplan som inkluderar procedurer för att varna eventuell personal, evakuera gården och kontakta brandmyndigheter. Se till att alla känner till och förstår planen.

 

 

Samarbeta 680x450.jpg

 

Gå ihop och samarbeta

• Kommunikation och samarbete: Håll er informerade om brandriskprognoser och varningar från lokala myndigheter och brandförsvaret. Samarbeta med grannar, andra bönder och lokala brandbekämpningsenheter för att bygga upp ett starkt nätverk av stöd och hjälp vid en brand.

 

• Rapportera bränder direkt: Om du ser en brand, ring nödnumret och rapportera den till räddningstjänsten så snabbt som möjligt. Ju tidigare branden upptäcks, desto bättre är chanserna att begränsa skadan.

 

• Skapa brandavskiljande zoner: Om möjligt, skapa zoner runt värdefulla odlingsområden eller betesmarker som fungerar som barriärer för att minska spridningen av branden. Det kan göras genom att till exempel plöja upp jordremsor eller skapa brandgator.

 

• Följ eldningsförbud och regler: Håll dig informerad om brandriskprognoser och varningar från lokala myndigheter och brandförsvaret. Lyssna på lokala nyheter och följ rekommendationerna för att skydda dig själv och din omgivning.

 

• Försäkring och dokumentation: Se till att ni har en lämplig försäkring som täcker eventuella skador från bränder. Dokumentera och ta fotografier på värdefulla inventarier och egendomar som kan behöva återställas eller ersättas. Det är viktigt att komma ihåg att markbränder kan vara oförutsägbara och mycket farliga. Det är därför viktigt att alltid följa instruktioner och rekommendationer från experter och myndigheter för att minimera riskerna och skydda er själva och era egendomar.

 

Ta bort vegetation så långt som möjligt från byggnader och odlingar och säkerställ tillgången till vattenresurser.

{"id":"b-35-WKL180","name":"Släntklippare W 1,8 m","category":"Lantbruk/Grönytemaskiner/Släntklippare","price":"31990"}
{"id":"b-23-VV800","name":"Vattenvagn ATV","category":"Redskap för djur & boskapsskötsel/Hästutrustning & tillbehör/Ridbanan","price":"13990"}
{"id":"b-23-VT800","name":"Vattentank 800l","category":"Redskap för djur & boskapsskötsel/Hästutrustning & tillbehör/Ridbanan","price":"6590"}