Hur du väljer rätt skogsvagn

Nästa gång du hämtar stormfällda träd, gallrar eller röjer kan du ha med dig kraften och effektiviteten av en modern skogsvagn.

Hur du väljer rätt skogsvagn

Nästa gång du hämtar stormfällda träd, gallrar eller röjer kan du ha med dig kraften och effektiviteten av en modern skogsvagn.

Kellfri utvecklar funktionella och högkvalitativa skogsvagnar som gör ditt arbete i skogen lättare, säkrare och effektivare. De prisvärda och starka huggarvagnarna och gallringsvagnarna har mycket goda köregenskaper och är konstruerade för att ge dig maximal framkomlighet och rörlighet även i tuff terräng.

 

Nästa gång du hämtar stormfällda träd, gallrar eller röjer kan du ha med dig kraften och effektiviteten av en modern skogsvagn. Långvariga traditioner inom skogsbruket är anledningen till att de flesta skogsvagnar utvecklas i Sverige, så även för Kellfri.

 

Det första steget är att välja stor eller mindre vagn. Tänk igenom följande frågor:

  1. Hur ser terräng och skog ut där du ska köra?
  2. Vad har du för dragfordon?
  3. Hur långt från vagnen vill du nå med kranen?
  4. Hur mycket behöver du kunna lasta?

För vem passar en 6-tons vagn?

• Du har en traktor med 40 hk och mer och letar efter en smidig gallringsvagn.

• Du lastar till största delen ved/massaved och en del stockar.

 

Till vem är en 8- och 9-tons skogsvagn rätt val?

• Du gör gallringsarbeten och vill ha möjligheten att slutavverka själv.

• Du vill oavsett kunna lasta rejält med ved/massaved och stockar.

• Du söker en kraftig vagn som tål frekvent och tuff körning.

 

En mindre traktor kan dra även en större skogsvagn om den är lastad med lättviktsmaterial och har bra oljeflöde. Vet du att din skogsvagn kommer bli lastad med tyngre material och köras i grov terräng rekommenderas en större traktor med högre självvikt och högt oljetryck.

 

Låt oss titta på våra skogsvagnar i detalj

 

Ramstyrning för smidigare kurvtagning

Alla vagnar från 6 ton och upp kommer med ramstyrning, en ovärderlig hjälp vid körning i skogen. Med ramstyrning ökar smidigheten, vagnen spårar bättre i traktorns hjulspår vilket ger en bra följsamhet i trånga passager och tätare skog.

• Du kan lättare styra vagnshjulen vid körning för att undvika stubbar och stenar
• Vinkla vagnen åt det håll du ska lyfta och då förs även kranen med.
• Du får ökad stabilitet genom att vinkla vagnen bort från det håll du lyfter, perfekt för lutande terräng eller vid tunga lyft när du har tom vagn.
• Med ramstyrning är det lättare att backa i ett bestånd.

Smart undersida

Släta ytor gör att kvistar inte fastnar lika lätt.

Markfrigång och stabilitet är en avvägning för oss vagnstillverkare. Vi har anpassat frigångshöjden efter ditt dragfordon därför får du maximal frihöjd och stabilitet.

Fästhål i bak på centrumbalken ifall du skulle köra fast och behöver dra dig loss.

Tjock plåt skyddar cylindern

Hydraulcylindern till ramstyrningen är helt skyddad. Tjock och rejäl botten- och sidoplåtar som tål kraftiga slag vilket lätt kan hända om du skulle köra på större stenar.

Smart till- och frånkoppling

Rejält stödben gör det enkelt att koppla på och av vagnen till traktorn. Vridbar dragögla för att förhindra att vagnen drar med sig traktorn om den stjälper.

Transportsäkring

Säkra ekipaget vid landsvägskörning genom att se till att sprinten är ordentligt isatt, du riskerar inte att vagnen sticker ner i diket med eller utan last

Stöttor & flyttbara bankar

Utformningen ger en låg tyngdpunkt på lasset för stabilare körning och ökad lastningsvolym. Rikligt med luft mellan stöttor och hjul gör att även krokiga stockar inte fastnar på hjulen.

Svängbara stöttor gör att när du kör emot en stam så viker de undan och faller tillbaks i ursprungsläget och både trädet och stöttorna skonas.
Vinklade toppar på stöttorna gör att stockarna lättare faller in i vagnen.

Flyttbara bankar gör att du kan anpassa ekipaget efter det jobb du ska göra.

Flytta isär stöttorna när du kör längre virke.
Flytta ihop stöttorna när du kör kortare virke eller ris.
Sätt på fler stöttor om du vill ökad lastningsförmåga.
Ringförstärkning i botten på staken fördelar ut kraften vid skakningar, denna lösningen ger en längre livslängd och minskar risken att materialet utmattas

Teleskopiska stödben

• Tar mindre plats vid in- och utfällning till skillnad från lavetstödben som går utanför vagnens bredd med risken att skada träd som står i vägen.
• Individuellt justerbara vilket gör att du har bästa förutsättning att ställa ekipaget stabilt när underlaget har nivåskillnader.
• Stödbenen är kraftigt dimensionerade så om du skulle köra iväg med vagnen och har glömt att fälla in benen går dom inte sönder i första taget!

Blixtsnabb service

Kopplingarna till cylindern för de teleskopiska stödbenen är placerade så att du lätt kan komma åt och efterdra. Du slipper kopplingar som sitter dolt inne i stödbensprofilen. Du sparar både tid och energi.

Kellfris kvalitét innefattar hela produktens livscykel. Vi har toppenservice och ett stort lager av reservdelar. Detta ger långsiktig dig kvalité, trygghet och ekonomi.

Grinden

Kraftig och konstruerad för hög säkerhet och tätt mellan spjälorna på 50 mm och en rejäl ytterprofil. Höjden på grinden är optimerad för att du enkelt ska kunna se över den när du kör.

3-punkt på 8- och 9-tons vagnarna är bultade för att förenkla avmontering av kran.

Transportlådan

Sitter mellan grinden och 3-punkten på vagnarna 8 ton och 9 ton. Den är 95 cm bred, 28 cm djup och har 12 cm höga kanter. Här kan du placera det du vill ha med dig ut, lådan är perfekt för att förvara motorsåg, dunkar, verktyg eller reservdelar så att du får med dig det du behöver. Lådan har dräneringshål för regnvatten.

Kraftigt dimensionerad grip

Gripklon är utformad med en bra geometri, stockarna rullar in i klon så du får ett säkert stabilt grepp runt stocken. Kellfri har gripar i tre olika storlekar, med öppningsbredd 700 mm till 1250 mm.  Parallellstag och cylindern är placerat skyddat inuti gripen för ökad livslängd. Gripen är  konstruerad för hantering i tuff miljö.

Klättervänlig boggi

Klättervänlig boggi, 25° pendling på boggin gör hindertagning enkel och säker. Vinklad lutning på ändarna på profilen gör att boggin drar sig uppåt om du kör fast. Förbultade c-rör gör att boggin fixeras och inte glider, det ger en säker körning och du kan vara trygg i att vikten inte förskjuts i ekipaget under pågående körning. Inga bultskallar sticker upp eller ner ger en ren yta så att inget material fastnar. Förstärkningskilar ger en stark konstruktion vid svängning.

Förskjuten ledpunkt ger det främre hjulet bättre förutsättning att lyfta och du får en bättre klättringsförmåga vilket gör att det krävs mindre dragkraft för att passera ett hinder.

Kran

Konstruktion på kranen med bockad lyftarm ger dig maximal lyftkraft i plant markläge och gör kranen rörlig och stark. Du kommer lätt åt virke invid vagnen eller grinden. Väldimensionerad arm gör att den tål rejäla stötar.

Säkerhet

Från traktorhytten styr du säkert ditt Kellfri-ekipage. Med fördel skogsutrusta din traktor.

Körs skogsekipaget med ATV, är det bra att extrautrusta ATV:n med skyddsbåge och skogsutrustning för din säkerhet.

Mer information om kranen

 

Tålig och slagkraftig

Dold slangdragning i bom och sticka, ovanpåliggande cylindrar minimerar skadorna på utsatta ställen. Smörjbara bussningar i alla leder.  Ren yta under kranarmen så att det inte fastnar saker i den.

 

Stark och lång vinsch

Kugghjulsdriven vinsch med 35 m vajer är standard på 5,3 m och upp. Vinschen frikopplas för enkel utdragning av vajern. Skyddsplåt placerad över vinschen skyddar när du kör under hängande grenar och hindrar att barr och skräp ramlar ner i vinschen. Vinschinfästning med rund 50 mm tapp.

 

Enklare underhåll

Kranens slangdel är en av den mest utsatta delen på kranen och därför är kopplingarna satta så att de enkelt kan bytas ut. Slanglängden mellan kran och ventil är väl tilltagen. Detta gör att de klarar sig om du välter vagnen. Ska du köra tufft kan du ha med dig en extra slangdel i vagnen och enkelt byta i skogen.

Vridhuset

Kraftig kranpelare och vridhus med dubbla vridcylindrar gör det dubbelt så starkt, det ger dig dubbel livslängd, med dubbla cylindrar blir körningen mjukare eftersom svängrörelsen dämpas. Stommen är dimensionerad att klara lång och hård körning.

 

Vridvinkel

Vridvinkel 360° gör att du med de längre kranarna kan plocka virke framför traktorn. Vridhus med vridaxel, drev, stänger och kolvar ligger i oljebad för bästa hållbarhet. Hålbilden mellan kranpelaren och 3-punkten är samma som de flesta andra kranar på marknaden; du låser inte in dig i en lösning utan har flexibiliteten att byta i framtiden.

 

Montera kranen på din traktor

Du kan också montera av kranen och stödbenen från skogsvagnen och montera kranen på din traktor så har du en kran för alla lyftuppgifter på gården.

 

Rotatorn

50 mm standardinfästning vilket gör att du kan använda den till andra tillbehör än de som vi har i vårt sortiment.
Fjäderbelastad pendelbroms som ger en mjukare lugnare körning. Rejäl skyddsbåge som skyddar rotatorn mot slag.
Hydraulslangen är skarvad vid rotatorn, detta är ett skadeutsatt ställe, att slangen är skarvad just här, förenklar för dig om du skulle ha kört sönder slangen.

 

Vad innebär det att ha parallellförd kran?

Parallellföringen gör att kranspetsen rör sig i en rakt horisontell linje när vikcylindern aktiveras. Detta gör kranen extremt lättmanövrerad och arbetet nära kranen/vagnen blir säkrare. Parallellkranen klarar dessutom ett lägre oljeflöde vilket medger kombination med traktorer som har lägre pumpkapacitet. Skyddad hydraulik och stark konstruktion i kombination med ergonomiskt tvåspakssystem och kranens mjuka rörelsemönster gör arbetet roligt och mer effektivt.

 

 

 

 

 

Vi har sålt hundratals av våra skogsvagnar

Vi kallar de Europas populäraste skogsvagnar eftersom vi har så många nöjda kunder.

 

Kvalité som omfattar hela livscykeln

Vi har ett stort och komplett reservdelslager och en kunnig servicepersonal som du kan ringa utan kostnad på 0511-242 50, alla helgfria vardagar 07.00 – 16-30. Vi ger dig livstidssupport helt enkelt.

 

Vi prispressar service och reparation

Våra skogsvagnar är mer åtkomliga, enkla att göra service på och blir därför en god ekonomisk investering även långsiktigt.

 

Vad har du för frågor?

Ring våra kunniga säljare på 0511-242 50, helgfria vardagar 07.00 - 16.30. Vi är här för dig!