Konsten att välja, klyva och lagra

Så blir du en riktig mästare på ved

Konsten att välja, klyva och lagra

Så blir du en riktig mästare på ved

Varje värmande brasa börjar med vedklyvning, lite hederligt kroppsarbete. Men hur väljer jag vilken ved jag ska elda med? Hur, och när, ska jag klyva veden för bästa resultat? Och hur ska veden lagras för att vara redo att elda med – för bästa tänkbara energiutvinning?

 

Här har vi samlat många vanliga frågor om ved, vedklyvning och vedlagring – och självklart har vi även svaren som guidar dig rätt bland huggkubbar, vedklyvar, björk, gran och fur.


Den absolut bästa veden – oavsett träslag – är den som klyvs på våren, helst någon gång under perioden februari till april. Anledningen till detta är enkel: Om veden klyvs på våren hinner den torka till ordentligt över sommaren och en bra bit in på hösten, innan det börjar bli dags att tända vinterbrasan. Torr ved, med låg fukthalt, innebär bästa möjliga förutsättningar för en mysig och värmande eldstad i vintermörkret.

Ved_korg_680x450.jpg


Hur väljer jag rätt ved?
Att välja rätt ved till brasan eller uppvärmningen är viktigare än vad många tror. Med rätt ved ser du till att brasan brinner länge, och värmer gott till på köpet. Den smidigaste veden du kan välja är färdighuggen och färdigkluven ved som säljs per säck eller kubik. Se dock till att veden du köper är redo för eldning, och inte behöver någon extra vila eller torktid!

 

Om du ska klyva veden själv är tumregeln (såklart) att i första hand använda de träslag du själv har tillgång till. Därutöver är björk generellt ett bra val för vedeldning, eftersom björkved har en förhållandevis hög densitet och ett högt energiinnehåll. I hela Norden är björk dessutom ett av de mest utbredda träslagen.

 

Kom ihåg: Ju tyngre ved, desto mer värme – förutsatt att vedträna är lika stora!

 

Du har väl förresten inte missat vår lärorika vedskola: 10 intressanta fakta du (kanske) inte visste om ved?  Där finns mängder av korta småtips för dig som ska klyva, förvara eller elda med ved.

 

När och hur ska jag hugga och klyva min ved?
Den allra bästa vedhuggartiden infinner sig under våren, när luften är som torrast. Februari, mars och april är de gyllene vedmånaderna du inte vill missa – dels eftersom träden är som mest lättkapade och veden som mest lättkluven och lätthuggen då, dels eftersom den torra luften ger veden goda förutsättningar att torka snabbt.

 

Korta längder och snabb klyvning är det enkla svaret på frågan: Hur ska veden huggas och klyvas? Planerar du att klyva din ved för hand med yxa eller motorsåg? Tänk då på säkerheten, och se till att ha gott om fritt utrymme omkring dig – och ta inga genvägar!

Ved yxa 680x450.jpg


Hur torkar och förvarar jag min ved på bästa sätt?
Smart och korrekt vedstapling är en nyckel för sparkande brasor under hela långa vintern. Om veden inte staplas rätt vid förvaring, är risken nämligen stor att den inte hinner torka tillräckligt. Grundtipset är att veden ska staplas luftigt, eftersom relativt stora mängder vatten behöver kunna dunsta bort. Ett smart knep är att förvara veden på sydsidan av en byggnad eller dylikt, för optimalt läge för sol- och värmestrålning som påskyndar torkningen.

 

Vatten, fukt och väta är vedens värsta fiende. Det gäller därför att säkra upp området under och ovanför veden, så inget oönskat vatten tränger in och riskerar att förstöra din torra vedförvaring. Om du väljer att köpa eller bygga ett vedställ, se då till att stället är ordentligt upphöjt från marken. Du kan även placera tryckimpregnerat trä under stället, för att förhindra att fukt från marken når din ved. Du kan med fördel även stapla veden på lastpallar, vilket ger god marginal till marken – och samtidigt ventilation underifrån.

 

Tänk även på att skydda veden från regn, vatten och väta ovanifrån. Ett skyddande tak över veden är såklart det absolut bästa – men det fungerar även fint med en presenning, som enkelt och smidigt kan användas för att täcka toppen av vedtraven. Var dock vaksam! Om du stänger inne hela vedtraven med en presenning är risken stor att fukten blir kvar, varpå veden kan börja mögla eller ruttna.

 

Kom ihåg: Även färdigtorkad ved bör förvaras torrt, luftigt och regnskyddat. Eldningen blir alltid effektivare med torr ved!

Ved_staplad_680x450.jpg


Hur vet jag när veden är tillräckligt torr och redo?
Det kan vara svårt att veta när fukthalten i veden är tillräckligt låg, och klabbarna börjar bli redo att värma hus och hem. Ett klassiskt riktmärke är att vedens fukthalt bör ligga kring 20 procent för en optimal vinterbrasa – men hur bedömer jag då fukthalten? Här gäller det att vara lite klurig och ta till de fyra mest beprövade husmorsknepen:

1.    Lyssna på veden! Slå två vedträn mot varandra – torr ved ger ifrån sig en tydlig klang, medan fuktig ved låter stum och dov.
2.    Kolla på färgen! När träet börjar bli grått är fukthalten allt som oftast låg.
3.    Kolla efter sprickor! Torrt trä börjar snabbt spricka längst kanterna.
4.    Kolla efter bubblor! Stryk lite diskmedel och vatten i ena änden av ett vedträ och blås sedan in luft från andra änden – om det bildas luftbubblor i diskmedlet är veden torr.

 

OBS! Eldning med ved med för hög fukthalt ökar risken för sot och beläggningar.


Kan jag spara pengar på att hugga och elda med ved?
Absolut! Att värma upp hemmet och bostaden med ved, framför allt med egenhuggen ved från egen skog, är förmodligen det billigaste uppvärmningssättet som finns. Bara känslan av att vara självhushållande vad det gäller uppvärmning är värd mycket, bortom det rent ekonomiska. För att inte tala om all motion, gratisträning och kroppsvärme som själva vedklyvningen bidrar med!

 

Med en eldriven vedkombi, rätt fästen och en motorsåg från Kellfri har du allt som behövs för att ladda upp med ett ordentligt vedlass inför råkalla höst- och vinterdagar. Läs mer om vedkombin här.

13-KW340 680x450.jpg


Varför ska jag inte förvara fuktig ved inomhus?
Fuktig ved i kombination med inomhusmiljö är en dålig idé. Delvis eftersom det finns risk för mögelbildning i veden – med ett rejält försämrat inomhusklimat som följd – och delvis eftersom veden helt enkelt torkar sämre inomhus.

 

En ytterligare faktor som gör att du nog helst vill förvara din fuktiga ved utomhus, är att fuktig ved i kombination med det varma inomhusklimatet tenderar att locka fram insekter och andra oinbjudna gäster som slagit bo i veden.

 

Grattis! Nu kan du det mesta gällande vedklyvning, vedförvaring och vedeldning. Vill du skaffa dig ännu djupare vedkunskaper – eller har du kanske egna träd, eller egen skog, som du vill ta vara på? Missa inte vår praktiska maskin- och utrustningsguide: Flis, ved & virke - så tar du vara på trädets alla delar.