Kellfri vedskola

10 intressanta fakta du (kanske) inte visste om ved

Kellfri vedskola

10 intressanta fakta du (kanske) inte visste om ved

Billigt. Mysigt. Förnybart.
Ved som bränsle har många fördelar.
Här har vi sammanställt 10 intressanta fakta om ved och vedeldning – Kellfris egen lilla vedskola.

 

1. Eldens kraft och vedens inneboende energi
Olika träslag passar olika bra för vedeldning. En tumregel är att täta lövträd ger effektiv ved med hög energi, och längre brinntid än barrträd som gran och tall. Här har vi sammanställt energivärden hos olika trädslag, uttryckt i kilowattimmar per fastkubikmeter:

•    Bok – 3 000 kWh
•    Ek – 2 900 kWh
•    Lönn – 2 800 kWh
•    Björk – 2 650 kWh
•    Tall – 2 350 kWh
•    Gran – 2 000 kWh
•    Asp – 2 000 kWh

 

2.  Jodå, ved är faktiskt förnybar energi
Det verkar glömmas bort i debatten ibland, men ved är faktiskt så naturligt och förnybart ett bränsle bara kan bli.

 

Skorsten 680x450.jpg

 

3. Glöm inte att rengöra skorstenen
Dags att tända upp en mysig vinterbrasa? Kom ihåg att alltid undersöka skicket på din skorsten innan du tänder säsongens första brasa. Upplever du att det ryker in när du eldar? Förmodligen behöver skorstenens rengöras!

 

4. Ved är både modernt och ekonomiskt
Stigande priser på el och olja har fått allt fler att börja elda med ved under senare år, både för att värma sina bostäder och för mysfaktorns skull. Har du egen skog är vedeldning förmodligen den mest ekonomiska uppvärmningsformen.

 

5.  Alla älskar björkved
Den allra vanligaste och mest förekommande vedsorten som brinner i våra kaminer och värmer våra hem, är definitivt björkved. Och det är inte så konstigt: Björkved torkar bra och har ett högt energiinnehåll i förhållande till volymen.

 

Björk Ved 680x450.jpg

 

6.  Den bästa veden klyvs färsk och tidigt
Ju färskare trädet är, desto lättare blir det att kapa och klyva veden. Du kan med fördel ägna dig åt vedklyvning under senvintern och tidig vår, då fuktigheten i trädet är som lägst. Med en vedklyv för hemmabruk gör du vadhanteringen till en både roligare och lättare match.

 

7. Bland-elda för bästa energiutvinning
Självklart ska veden vara torr när brasan tänds – men det kan faktiskt vara smart att blanda ved från lövträd med tall- eller granved, för att uppnå bästa möjliga energivärden.

 

8. Längst är inte alltid bäst
Hur lång ska en vedklabbe vara? Det finns såklart inget exakt svar på den frågan, men det är ofta smart att kapa veden lite kortare än du först tänkt dig. Kortare vedklabbar är nämligen lättare att hantera.

 

Ved stapel 680x450.jpg

 

9. Lagra aldrig din ved inomhus under längre tid
Skadeinsekter är ingen trevlig företeelse – allra minst inomhus. Därför är det alltid bra att i möjligaste mån förvara ved utomhus, under tak. Men vedbränsle till dina tre-fyra kommande eldningarna kan du självklart förvara inomhus.

 

10. Skydda veden smart utomhus
Väderskyddad ved är bra ved. Täck gärna över veden med ett överdrag, även om den förvaras under ett tak – och undvik alltid att förvara din ved direkt mot marken eller mot en husvägg, där skadedjur och insekter har en tendens att vilja hålla till.

 

Spana in hela Kellfris utbud av vedprodukter!