Flis, ved & virke

Så tar du vara på trädets alla delar

Flis, ved & virke

Så tar du vara på trädets alla delar

Uppvärmning, vintermys, byggmaterial – ja, till och med rustika möbler och en energikälla. För den händige och välutrustade är varje träd ett biologiskt smörgåsbord av möjligheter.

 

Här har vi sammanställt en praktisk guide över vad du kan göra med trädets kvistar, stam och större grenar – för att ta vara på så mycket som möjligt av trädets alla delar.

 

Det är faktiskt enklare än de flesta tror att hand om, och tillvara på, ett träds alla delar; att på egen hand framställa flis, ved eller grunden till ett praktfullt staket. I vanlig ordning handlar det bara om att ha rätt kunskap, tid, tålamod – och anpassad utrustning för varje arbetsmoment och ändamål.

 

Lyckligtvis erbjuder Kellfri det mesta i maskinväg för det lilla jord- och skogsbruket – eller för dig med en liten gård som vill kunna ta vara på dina fällda träd.

 

21-SV20 GL42 680x450.jpg

 

Satsa på en säker skogsvagn för traktor eller ATV
Skogsarbete generellt, och arbete med att fälla träd i synnerhet, kan vara riktigt tungt och i vissa fall även farofyllt. Därför gäller det att utrusta sig på bästa sätt: rätt och säkert. Kellfris skogs- och vedsortiment kännetecknas av hög säkerhet och till ett överkomligt pris.

 

Ska du hämta stormfällda träd? Lita på kraften och effektiviteten hos en av våra moderna skogsvagnar. Kellfris skogsvagnar är utvecklade i Sverige, för tuffa förhållanden. Vi erbjuder flera olika kranmodeller och vagnstorlekar – för såväl traktorer som fyrhjuling/ATV, hela det småskaliga segmentet.

 

Här hittar du hela vårt breda sortiment av kranar, skogsvagnar, huggarvagnar, gripar, stegmatare – och alla tänkbara vedtillbehör – som hjälper dig att säkra myset framför en sprakande brasa i vintermörkret.


Vad kan man använda trädets kvistar till?
Tunna kvistar, träspill, klenved – sådant som normalt kategoriseras som skräp eller trädgårdsavfall efter en lyckad trädfällning – vad kan man använda det materialet till? Användningsområdet är förvisso begränsat, men trädets kvistar blir enkelt till användbar flis med hjälp av en smidig flishugg eller flistugg från Kellfri.

 

13-WC17H2 680x450.jpg

 

Flishugg och flistugg – och allt man kan göra med flis
Vi erbjuder kraftfulla flishuggar (ibland även kallade flistuggar) i olika utförande med säker och smidig inmatning, som klarar allt från kvistar och grenar till sly och tunnare stammar. Oavsett om du söker en bensindriven eller hydraulisk flishugg – eller en större, mer kraftfull maskin för krävande skogsarbete – har vi på Kellfri garanterat flishuggen för dig.

 

Flistugget kan du använda till massor av nyttigheter hemma på gården, i trädgården, på ridbanan eller i motionsspåret. Oavsett om du ska flisa hemma på gårdsplanen eller i skogen, finns det en praktisk flishugg eller flistugg som passar dig och dina behov.

 

Psst! Missa inte att Kellfri även erbjuder stegmatare som hjälper dig att skilja alla kvistar, som sedan ska bli flis, från trädstammen redan ute i skogen.


Gör ved, virke och brädor av trädets stam
Om du planerar att förädla trädstammen genom hugga din egen ved, eller kapa upp och hyvla stammen till exklusivt byggnadsvirke och dina egna brädor, är den bästa tiden för detta när stammen är som allra torrast – det vill säga på våren, innan löven spricker ut i april eller maj.

 

Om våren är luftfuktigheten dessutom lägre och luften torrare, vilket gör att veden eller ditt virke har bästa möjliga förutsättningar att torka snabbt inför användning eller förvaring.

 

För att frakta dina träd säkert och smidigt kan en skogsvagn med kran göra hela skillnaden. Har du dessutom utrustat traktorn med tillbehör som grip och rotator, ja då är du mer eller mindre fullutrustad för att transportera trädstammar från skogen hem till gården. Här hittar du hela Kellfris utbud av skogsvagnar och tillbehör som underlättar trädhantering.

 

Vad behöver jag för att hugga min egen ved?
Det finns lika många sätt att kapa, klyva och hugga ved på, som det finns redskap och tillbehör för vedhantering. Vill du arbeta så smidigt som möjligt bör du införskaffa ett stockbord med inmatning till en vedmaskin, en så kallad vedkombi, som både kapar och klyver ved från stammar med en maxdiameter på 28 centimeter.

 

Vedklyv vedtransportör 680x450.jpg

 

Du kan självklart också välja att klyva och kapa upp stammen till ved manuellt, med hjälp av en motorsåg och en traditionell vedklyv.

 

När veden väl en kapad och kluven måste du ta hand om den. Självklart erbjuder Kellfri praktiska vedsäckar – antingen för hantering på lastpall eller frihängande för travers eller vedsäckslyft på pallgafflar – i flera storlekar: från 40 liter upp till hela 1 500 liter. Det kan även vara bra med en vinsch eller andra lyfthjälpmedel till traktor eller lastmaskin, för att underlätta hanteringen av din ved och dina vedsäckar.

 

Alla typer av vedmaskiner från Kellfri provkörs, testas, monteras och leveransservas i vår verkstad – före leverans till dig! Här hittar du hela vårt nischade utbud av vedprodukter.

 

Några tips till dig som ska klyva din egen ved
Ska du klyva ved till din egen brasa rekommenderar vi färska stammar av lövträd som ek, bok eller björk. Dessa trädarter brinner länge och utan en massa sot och giftiga restprodukter. Du kan självklart även använda barrträd som gran och tall till din brasa – även om veden från dessa trädarter brinner betydligt snabbare. Kom också ihåg att färsk ved är lättare att klyva!


Hur gör jag eget virke och brädor av en trädstam?
Dags att snickra ett nytt altandäck? Läge att byta vindskivor på kåken? Går du kanske i tankar om att bli helt självförsörjande, även när det gäller virke och brädor för byggnadsmaterial? Det är faktiskt inte så svårt och komplicerat som det kan verka – med tid, planering och rätt utrustning kan du på egen hand framställa högkvalitativt byggnadsvirke och brädor, så länge du har tillgång till timmer eller trädstammar vill säga.

 

21-SV500B 680x450.jpg

 

Nyckeln för bästa resultat är att investera i ett litet ”hemma-sågverk”. Kellfri erbjuder både bensin- och eldrivna sågverk som klarar stockar och virkesdimensioner upp till 20 tum. Funderar du på att förvandla trädstammar och timmer till virke och brädor? Slå till på ett smidigt sågverk från Kellfri – så får du snart en ny hobby på köpet!

 

Såga fram dina egna möbler med motorsåg
Om du har flera riktigt tjocka trädstammar till övers, varför inte plocka fram motorsågen och förvandla stammarna till ett bord, en picknick-grupp eller en snygg inredningsdetalj som får dina gäster och bekanta att tappa hakan.

 

En grov trädstam kan med hjälp av motorsågen bli allt från en lamphållare till en lång odlingslåda, eller en häftigt rustik stol. Bara fantasin – och din egen skicklighet med motorsågen – sätter stopp för din framtid som möbeldesigner i skogens tecken.

 

Grind skog 680x450.jpg


Större grenar blir grunden till grindar och staket
Ibland är det svårt att veta vad man ska göra med större grenar som blir över efter en trädfällning, särskilt om de är för grova för att göra flis av – och för tunna för att användas till förädling i form av virke eller byggnadsmaterial.

 

För den som har tålamod och det rätta drivet kan dock större grenar bli till de vackraste staket, grindar och odlingshjälpmedel.

 

Allt du behöver för störar och hässjor – eller en hel gärdsgård
Beroende på vilken typ av träd du avverkat, vilket trädslag det rör sig om, kan de större grenarna som blir över lämpa sig väl som praktiska störar, hässjor för att torka hö – eller grunden till en helt egenbyggd gärdsgård.

 

För klassiska gärdsgårdar ger enestörar och undertryckt, senvuxen gran rätt hållbarhet, utseende och känsla. Det finns många guider till hur du bygger en egen gärdsgård – bland annat en väldigt detaljerad hos Sydved.

 

Gärdsgård 680x450.jpg

 

Bygg grindar och staket – eller stötta upp grödorna i trädgårdslandet
Större grenar kan också lämpa sig ypperligt som stolpar och tvärslån till grindar och egenbyggda staket. Generellt är grenar av hårda träslag att föredra: lärk, furu och senväxande gran är utmärkt som stolpar. Av rakare grenar kan du fläta effektiva insynsskydd – eller spaljéer som håller bönorna och ärtorna uppe i trädgårdslandet hemma på gården.