Ploga, sanda, salta på vintern

Ploga, sanda, salta på vintern

För dig som har lite större ytor att snöröja och halkbekämpa finns många redskap som underlättar och effektiviserar arbetet. Kellfri har alternativ för traktorer, ATV-fordon – och en handdriven sandspridare för dig som inte har ett lämpligt fordon.

 

Det finns plog- och schaktblad till såväl traktorer som ATV-fordon. Till traktorer kan du välja mellan blad som monteras fram på lastaren eller bak efter traktorn. Till fyrhjuling finns det enbart blad som monteras fram.

 

Fram- och bakmontering har olika fördelar. Det är bra att tänka på att vara försiktig om du inte är säker på vägen. Kör du in i exempelvis en brunn kan du, om det vill sig illa, dra sönder hela lastarfästet. I sådana lägen kan det vara en fördel att i stället ha schaktbladet bak, då hinner du bromsa om du kör in i något.

 

– Ska du skrapa vägar är det också ofta lättare att ha ett blad bak, men jag skrapar själv mina vägar med skopa och det går också fint, säger Fredrik Svensson som är säljare hos Kellfri. 

 

Han tillägger att schaktblad finns i olika storlekar, valet av storlek beror på vad du har för traktor. Kör man lite mer, kanske till och med på uppdrag, köper man förmodligen ett 2,5 el 2,7 meters schaktblad.

 

 

– Ska du skrapa vägar är det ofta lättare att ha ett blad bak, men jag skrapar själv mina vägar med skopa och det går också fint, säger Fredrik Svensson som är säljare hos Kellfri.

 

Vinkla när du plogar snö
Den vanligaste bilden av hur man plogar snö är förmodligen med ett blad framför traktorn. Det går också att ploga snö med schaktbladet bak, antingen genom att backa eller genom att fösa snön framåt och utåt sidan när du kör framåt. Du kan också fösa och lyfta undan snö med skopa fram.

 

Tänk på att vinkla bladet, oavsett om det sitter framför eller bakom fordonet. Sitter schaktbladet rakt föser du med dig all snö, då tar det snart stopp. Vinkla i stället schaktbladet 25–30 grader så att snön kommer ut i dikena.

 

Sanda eller salta
Arbetet med att sanda och salta blir enklare och mer ergonomiskt med en sandspridare. Den enklaste modellen kan du skjuta framför dig för hand, de är populära bland annat hos bostadsrättsföreningar som vill sanda gångar och andra ytor. Det finns även alternativ i olika storlekar som sätts bak på traktor, eller på ATV.

 

Sandspridare med cylinder kan fällas bakåt, så att du kan backa upp till sand- eller grushögen och fylla på automatiskt.

 

Sandspridare med cylinder kan fällas bakåt, så att du kan backa upp till sand- eller grushögen och fylla på automatiskt.

 

Kontrollera utrustningen – och välj rätt
Se över utrustningen inför varje säsong. Schaktblad blir slitna efter hand, men det finns utbytbara slitstål. På så vis behöver inte hela schaktbladet bytas. Se också till att de redskap du använder sitter ordentligt fast inför varje användning, det är en säkerhetsfråga. 

 

– Det finns många tillgängliga val av redskap. Vi hjälper dig som kund att hitta rätt utrustning, som passar din traktor eller ATV och för det du vill göra. Vi säljer även redskap som passar till traktorer som inte är köpta hos oss, så det är alltid bra att dubbelkolla så att du väljer rätt, säger Fredrik.

 

Han avslutar med att berätta att han själv driver sin föräldragård sedan ett tjugotal tal år. Tidigare fanns där skog, spannmålsodling och grisproduktion.

 

– Mot slutet, runt 2008–2012, var det tufft med grisproduktionen. Min far och jag drev då gården tillsammans men fick så dåligt betalt, så vi ville göra något annat. Jag sadlade om, lämnade över svinhus och åkermark till nya ägare 2013, och började på Kellfri hösten 2014 som säljare. Jag trivs bra här. Den ena dagen är inte den andra lik, vi säljer varierad utrustning och får träffa många olika människor.

 

Familjen har kvar gården som liten hästgård efter att ha styckat av. Fredriks son håller på med hästhoppning, har haft 22–23 hästar men bor nu i Tyskland och har bara fyra hästar kvar i stallet hemma.