Jenny har insett skogens kraft

Man brukar säga att den som är driven har många järn i elden. Frågan är om inte Jenny Fröberg har flest järn av alla. Möt en person med växande kärlek till skogen, som nu är på jakt efter inre harmoni.

 

– Jag är uppvuxen på en småländsk bondgård med mjölkproduktion. Det var den världen jag lärde känna som liten, den världen jag trivdes med. Den var liksom … lagom.

Jenny Fröbergs röst är glasklar, på gränsen till självövertygande.

– Även om det var outtalat så visste jag, någonstans inom mig, att jag en dag skulle flytta tillbaka ut på landet. Kanske är det därför jag aldrig har känt mig lockad av att bo i ett villakvarter inne i stan.

 

Jenny fjällen (3).jpg

Jenny i fjällen

 

Att sätta en rättvis etikett på Jenny Fröberg är svårt. Projektledare? Nja, visserligen korrekt men samtidigt alltför torrt. Verksamhetsutvecklare? Samma där, alldeles för begränsande. Kanske är orädd harmonisökare – hur pretentiöst det än låter – den sagoklingande titel som ligger närmast sanningen.

 

- Redan som liten ville jag se världen, jag ville uppleva världen! Och det vill jag fortfarande.

 

Efter att ha sett sig om under några år, landade hon 2007 tillbaka i Småland tillsammans med maken Calle. Där bor de fortfarande kvar, numera tillsammans med barnen Gustaf och Matilda – och jakttaxarna Siri och Selma – på hästgården i Boarydstorp utanför Alvesta, där småbruksverksamheten består av att hyra ut stallplatser.
 

Vid sidan av livet på landet har Jennys karriär gjort några tvära kast sedan 2007. Efter tio år på LRF Konsult – med uppdrag på lokal, regional och nationell nivå inom bland annat ledarskap, verksamhetsplanering/-utveckling och kommunikation – var hon redo att testa något nytt.

Valet föll på regional utvecklingssamordnare inom Region Kronoberg, där hon blev kvar fram till i våras. Numera står det ”Verksamhetsutvecklare, Samhällsbyggnadsförvaltningen, Alvesta kommun” på visitkortet.
 

Du verkar ganska orädd?

– Ja, det kanske är så!? Jag tror att om man omger sig med bra folk så kan man kosta på sig att vara det. Då blir det ändå bra i slutändan.


Hängmatta (2).jpg

Rofyllt i hängmatta

 

Under vårvintern 2020 fick Jenny Fröberg frågan om att bli projektledare för Skogens Kraft. Betänketiden blev inte särskilt lång. Redan i mars hade hon tillträtt uppdraget.

– Det blev en ögonöppnare för mig. Jag insåg snabbt vilken potential det finns i skogen, vad den kan användas till utöver traditionellt skogsbruk. Och jag insåg också att frågorna som debatteras kring skogen inte är så enbart svarta eller vita som de ibland framstår.

 

Vid årsskiftet 2022/2023 går Skogens Kraft i mål. Vad som sker därefter är ännu oklart, men i skrivande stund pågår ett arbete med att få till ett fortsättningsprojekt – möjligen med större geografi.

 

– Skogens Kraft har fungerat som inspirationskälla och nätverk, och bidragit till att många goda idéer har börjat bli verklighet. Mångbrukare är en heterogen grupp med skogen som gemensam nämnare; allt från träförädlare till de som driver boendeanläggningar. Så kunskapsutbytet i projektet har varit ovärderligt. Och viljan att fortsätta är stark.

 

Jenny PM (2).jpg

 

Vad har arbetet med Skogens Kraft inneburit för dig personligen?

– Mitt engagemang för det lokala och genuina har vuxit. Och jag har definitivt blivit mer medveten om hållbarhetsfrågor. Jag får lite ont i magen av att se hur mycket engångsartiklar vi förbrukar, säger Jenny Fröberg och fortsätter:

- Skogen har … kommit mig närmare. Den har vuxit på mig. En fin höstdag kan jag bli riktigt tagen av hur vacker skogen är.

 

Faktum är att familjen Fröberg nog själva måste betraktas som mångbrukare. Maken Calle driver i egen regi ett mindre skogsbruk på egen fastighet, och därtill en populär vildmarkscamping på arrenderad mark utanför Urshult.

 

På sikt finns drömmar och planer på att utveckla campingverksamheten, så att även Jenny och resten av familjen kan tillbringa mer tid ute i skog och mark.

– Jag har lite bakgrund i turistnäringen, så det hade varit roligt att vara involverad i campingen mer aktivt. Hittills har vi som familj mest nyttjat den för vildmarksupplevelsen.

 

Vilka andra framtidsplaner och drömmar ruvar du på?

– Jag vill vara tillfreds och nöjd där jag är. Jag vill ha tid för det jag vill göra, inte bara för det jag måste göra. Vi kan kalla det frihet. Eller inre harmoni. Det längtar jag efter.

Jenny gör en kort paus innan hon fortsätter:

– Det finns också en äventyrslystnad kvar inom mig. Det hade varit häftigt att vandra Pacific Crest Trail i Kalifornien, eller att bestiga Kilimanjaro. Jag vill visa världen och Sverige för mina barn. Vi var faktiskt nyligen iväg på en fjällvandring tillsammans, så nästa gång blir det kanske Alperna.
 

Men på hemmaplan gissar jag att ni blir kvar på landet, nära skogen?

– Ja. Barnen kan ibland fråga: ”Varför bor vi mitt i skogen?” Jag kan bara svara att det är på grund av lugnet, att vi får ha vår egen sfär här ute. Det värdesätter vi högt. 

 

 

Jenny Fröberg

… är i grunden utbildad nationalekonom. Under uppdraget som projektledare för Skogens Kraft har hon varit tjänstledig på 50 procent från sitt ”vanliga jobb”. Hon är själv ingen jägare, men hjälper gärna till med exempelvis styckning: ”Det känns bra i magen att veta varifrån köttet kommer.”

 

 

Skogens Kraft

… är ett projekt som riktar sig till mångbrukare i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs och Gotlands län, med syftet att stärka småskaligt företagandet med skogen som bas. Projektet finansieras av regionerna, LRF och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).

 

Mångbruk

… innebär att skogens resurser används på fler sätt än bara till avverkning. Exempelvis till naturupplevelser och förädling av trä eller ätliga råvaror.