Så får du störst nytta av traktorn på vintern

Så får du störst nytta av traktorn på vintern

På hösten gör traktorn att arbetet med att underhålla vägar och diken blir enkelt och effektivt. Och när vintern har kommit klarar den snöröjning likväl som att sanda och salta. Samt som vanligt att flytta tunga föremål, exempelvis foderbalar.

 

Traktorn kan användas till det mesta, året om. På vintern är det vanligt att köra snö, med skopa fram eller med schaktblad som kan användas antingen framtill eller bak vid trepunkten. Det går också att sätta en sandspridare bakom traktorn. 

 

Extrautrusta din traktor med en skopa, så blir det enkelt att frakta bort snö.

 

Vid sidan av heltidsbönder, kommuner och andra verksamheter som köper traktorer från Kellfri så har många kunder andra jobb vid sidan av sitt lantbruk. Det innebär att det är mörkt när de kommer hem och börjar jobba på gården. Då behövs bra belysning.

 

– Standardbelysningen på våra traktorer är väldigt bra och räcker gott för de flesta. Den inkluderar också extraljus fram och bak, säger Fredrik Svensson som är säljare hos Kellfri. 

 

Vill man ha mer belysning, till exempel om du kör skogsvagn på vintern finns arbetsbelysning att köpa som extrautrustning.

 

Till standardutrustningen hör också trepunkt bak, för att kunna koppla på olika redskap. Med lantbruksdraget går det bland annat att köra kärror med jord eller grus. En del utrustning, exempelvis betesputsar, måste ha kraftuttag. Kraftuttaget finns också som standard på Kellfris traktorer.

 

En bra sandspridare och saltspridare ger dig goda förutsättningar att ta dig fram med dina fordon även under tuffa förhållanden mitt i vintern.

 

Extrautrustning som skopor, diagonalblad, schaktblad och sandspridare.

Snöröjning och halkbekämpning blir effektiv med tillbehör som skopor, diagonalblad, schaktblad och sandspridare.

 

– När någon ska köpa en traktor brukar vi ta en diskussion kring vad den ska användas till. Ska du mest köra i skogen, ta ner vindfällen etc behöver du ofta inte en frontlastare. Men på en gård med djur behöver du ha det. Uppskattningsvis 90 procent av våra kunder köper med lastare, säger Fredrik. 

 

Med frontlastare som extrautrustning kan traktorn kompletteras med smarta redskap, exempelvis balgripar och skopor, vilket också köps till som extrautrustning. 

 

Grävaggregat för rensning av diken

Det går också att sätta på grävaggregat bak. Det kommer till nytta bland annat för att rensa diken för bra avrinning, och för rena grävarbeten som att gräva ner vatten- eller avloppsledningar. Med hitch-krok går det att dra större kärror än med lantbruksdrag. Kellfri säljer 40 hk-traktorer som kan dra max 2 ton och 50 och 75  hk-traktorer som kan dra max 6 ton. 

 

– Det finns hur många redskap som helst som kan bredda användningsområdet för din traktor. Det är naturligtvis en ekonomisk fråga, de flesta har ju inte råd att köpa allt. Men har du möjlighet, så kan många arbetsuppgifter bli enklare och utföras på kortare tid med de redskap som finns. Du kan till och med sätta på en cementblandare bak för att blanda betong, berättar Fredrik.

 

I vinterhalkan kan det vara bra att använda snökedjor för att undvika att köra fast – eller tappa fästet.

 

Snökedjor

För att få bra grepp i vinterhalkan kan det vara bra att använda snökedjor eller slirkedjor, för att undvika att köra fast – eller tappa fästet. De köps i två-pack för fram- respektive bakhjul. 

 

Apropå säkerhet passar Fredrik på att varna för att köra traktor med öppna dörrar eller fönster, vilket många gör på sommaren. Det är inte bra ur säkerhetssynpunkt. 

 

Det är viktigt att se till att alla redskap är korrekt monterade, så att de inte riskerar att lossna när de belastas. En annan säkerhetsåtgärd är att köra med ljuset påslaget. Inte bara för att se själv utan också för att synas. Det går även att montera ”saftblandare”, för att synas extra tydligt och varna för långsamtgående fordon vid körning på väg.

 

Backkamera

Med backkamera som extrautrustning blir det enklare, mer ergonomiskt och säkrare att manövrera traktorn när det är dags att backa, lasta eller lossa. Fredrik tipsar också om att underhålla och serva traktorn varje år. Det är bra att passa på inför vintern. Se till exempel till att fylla på glykol så att maskinen klarar kylan. 

 

– Som säljare har jag förstås kört våra traktorer, och jag tycker att de har fantastiskt bra komfort. Många blir överraskade med tanke på att de har ett så bra pris. De är lättmanövrerade, verkligen trevliga att köra, avslutar Fredrik.
 

Backkameran är en stor hjälpreda i skog, på gård, vägar och överallt där sikten är skymd bakåt och du vill ha förstklassig koll.