Tips inför vårens betessläpp

Tips inför vårens betessläpp

Många hästar får mer tid utomhus under våren och sommaren. Jens Fredricson ger sina bästa tips för att hästen ska må bra i hagen under den ljusare och varmare årstiden.

 

Kolla hagen ordentligt
Det som göms i snö kommer fram i tö. Efter en lång vinter kan du göra många fynd i hagen. Om hagen ligger nära en väg, leta noggrant efter vassa föremål som trasiga glasflaskor eller aluminiumburkar. Kolla också särskilt efter kaninhål eller om det har tryckts upp stora stenar ur marken under vintern.

 

Stärk upp staketet
Gå igenom hagens staket så att det inte sticker ut spikar som hästen kan skada sig på. Stärk upp staketet lite extra vid utgången eller mot större vägar. Du kan till exempel välja ett robust staket i trä på platser som hästen gärna dras till. Det kan vara smart att blanda olika typer av stängsel och staket i större hagar.

 

Rejäla tryckimpregnerade trästolpar stärker upp staketet på rätt ställen. Läs om Kellfris stolpar.  

 

Nytt sommarbete?
Stora sommarhagar på kuperade marker med tillgång till rinnande vatten. Det är sommarbetesdrömmen för många hästägare. Om du kan tillgodose något av detta är du på god väg. När du stängslar in den nya hagen, undvik vassa hörn så att hästen kan svänga undan och inte hoppar över staketet eller fastnar i ett hörn om den blir trängd.

 

Tips! Ett bra vindskydd skyddar både mot hagelstormar, stekande sol och insekter. Läs om Kellfris boskapsskydd.

 

Ett bra vindskydd skyddar både mot hagelstormar, stekande sol och insekter.

 

Vänj in hästen
Nytt bete i vår och sommar? Låt hästen vänja magen vid det frodiga gräset. En halvtimme åt gången på det nya betet är lagom till en början, öka sedan på tiden successivt. Om hästen inte vänjs in långsamt kan det leda till sjukdomar som fång. Ponnyer är särskilt känsliga.

 

Skippa täcket
En aprildag kan det vara minusgrader på morgonen och 20 plusgrader på eftermiddagen. Det bästa är att låta hästen gå utan täcke för att den inte ska frysa och sedan bli svettig senare under dagen.

 

Avmaska och mocka
Gör ett träckprov på våren för att se om hästen behöver avmaskas. Om så är fallet, avmaska hästen och låt den gå i sin gamla hage i några dagar innan betessläpp. Var noga med att mocka hagarna ofta för att minska risken för parasiter.

 

Du vet väl om att en gödselplockare gör det enkelt att mocka hagen snabbt och effektivt?  Läs om Kellfris gödselplockare. 

 

Kom ihåg att…
Alla hästar trivs inte långa stunder utomhus. Var uppmärksam på hur hästen mår i hagen. Om hästen inte trivs, verkar rastlös eller undanskuffad – låt den byta hage och och gå tillsammans med andra hagkompisar.

Var noga med att mocka hagarna ofta för att minska risken för parasiter.