Lönsam gallring med kraftfulla skogsvagnar

Lönsam gallring med kraftfulla skogsvagnar

 

Det lönar sig att städa upp i skogen och gallra. Vänta inte för länge med att gallra om du vill att plantorna ska växa till sig ordentligt. 

 

Gallra vintertid och undvik markskador
De tidigare råden om att första gallringen skulle göras efter 20 år har idag ändrats till att rekommendationen är att gallra när träden är 11 – 13 meter höga.

 

Att arbeta i skogen är något som går att göra året runt och att kylan börjar smyga sig på är inget negativt, snarare tvärtom. Med tjäle i marken blir det inga markskador, de invintrade träden innehåller mindre vatten och kvistningen går lättare. Har du en Kellfri-traktor från Lovol värmer Calix motorvärmaren gott i hytten och med snökedjor på däcken tar du dig fram utan att slira.

 

Att välja ditt skogsekipage
När du börjar att fundera kring att investera i en skogsvagn behöver du se över vad du ska använda för dragfordon. På Kellfri finns skogsvagnar både till större traktorer och till mindre fordon som ATV/Fyrhjuling. 

 

Alla huggar- och gallringsvagnar från Kellfri har flyttbar boggi som underlättar att tyngdpunkten hamnar rätt på ekipaget och du undviker fellastning.

 

Tänk igenom följande frågor:
– Hur ser terräng och skog ut där du ska köra?
– Vad har du för dragfordon?
– Hur långt från vagnen vill du nå med kranen?
– Hur mycket behöver du kunna lasta?

 

Detaljerna som underlättar i skogen
När du köper en skogsvagn från Kellfri får du en vagn som är utformad av svenska produktutvecklare med mångårig erfarenhet av skogsarbete. Med genomtänkta detaljer får du ett mer lättarbetat skogsekipage. Investera i exempelvis genomtänkt vikled, bockad lyftarm, boggi, ramstyrning, drivning, vinsch och tillbehör som radiostyrning och elventiler.

 

Kranen på Kellfris skogsvagn har bockad lyftarm som ger dig maximal lyftkraft i plant markläge och gör kranen rörlig och stark. Du kommer lätt åt virke invid vagnen eller grinden. Du kan även välja alternativet parallellförd kran.

 

Med ramstyrning spårar vagnen bättre vilket gör det enklare att undvika stamskador samt att runda stubbar och stenar. Vridbar dragögla för att förhindra att vagnen drar med sig traktorn om den stjälper och kraftig grind borgar för förarens säkerhet samt underlättar lastningen.

 

Klättervänlig boggi, 25° pendling på boggin gör hindertagning enkel och säker. Vill du köra skogsvagn som proffsen rekommenderar Kellfri ett 2-spaks ventilpaket, lättviktspaket som tillbehör där elfunktioner styr utskjut och grip. Vill man ta steget fullt ut och få ”skotarkänsla” i kranen finns det Ergo-Digisticks som tillbehör, ventilpaketet på vagnen, elspakarna i traktorn, justera enkelt kranfunktionerna direkt i spakarna. Kranspetstillbehör såsom skopinsats utökar användningsområdet enormt, risgrip eller timmerklipp. Har du behovet har Kellfri tillbehören!

 

Gallringsarbetet
Undvik motormanuell huggning så långt det går. Kellfri har två klippaggregat som monteras på huggarvagnens kran, med kapacitet för träd 150 och 180 mm i diameter. Vill du arbeta på ett betryggande avstånd med radiostyrning när du kvistar och apterar finns stegmataren som tillbehör.

 

Stegmataren från Kellfri kvistar tätt inpå stammen med hjälp av en stark Parker Volvo F11 hydraulmotor. Stammen kapas sedan med sågsvärd från Iggesund. För att sära på kvist och stam kapas timret nära maskinen och massaveden på fullt utskjut. Virket hamnar koncentrerat i kranzon och riset i stickvägen vilket underlättar skotning samt skyddar stående skog från rotskador.

 

Avslutningsvis
Frågan om grot, grenar och toppar, ska de forslas bort? De kan ligga kvar tills barren lossnar, där finns mycket av näringen som behöver återföras till marken.