G U I D E R  &  R Å D G I V N I N G

2 0 2 1 – 0 3 – 3 0

HJÄLP, JAG HAR KÖPT SKOG!

Har du köpt skog men är osäker på hur du ska sköta den på bästa sätt? Tobias Cederlöf på Sydved tipsar om vad som är bra att tänka på för den nyblivna skogsägaren.

Plantera mera

Det finns många fördelar med att komma igång med nästa generation träd snabbt. Var noggrann med att markbereda ordentligt för att ge din nya skog de bästa förutsättningarna. Plantera sedan!

Sätt dina första tall- och granplantor för året med ett planteringsrör.

Röj bort buskarna

Hjälp nysatta plantor på traven genom att röja bort träd och buskar som har växt upp på egen hand. Spara 5–10% procent av dessa träd och buskar – en blandning av löv- och barrskog är bra för naturen.

Kellfris röjsåg röjer även tuffare vegetation. 

Gallra din första intäkt

Om du köper en skogsfastighet har du förmodligen skog i alla åldrar och kan därför börja gallra direkt. Gallringen är första intäkten från beståndet och en viktig del i öka tillväxten på kvarvarande stammar. För att veta ifall skogen är redo kan du kolla upp i trädkronan. Om det börjar bli trångt uppe i trädens kronor kan var hög tid för att ge träden mer utrymme genom att gallra bort de sämsta träden.

Hugg egen ved

Om du vill ha egen ved från skogen räcker en ATV eller en huggarvagn långt. Se till att du är väl påläst om att fälla träd, att du har rätt säkerhetsutrustning och en bra motorsåg innan du börjar.

Fäll träden med en eldriven motorsåg från Kellfri.

Rätt plats i rätt tid

Tänk på att inte arbeta på skogens fuktigaste platser när det är regnigt och blött i marken. Där är det bättre att hålla till på sommaren eller vid tjäle. Likaså gäller de torra platserna i skogen, lämna dem till hösten eller tidig vinter.

 

Se alla produkter för Skog och Ved här.

Tobias Cederlöf, Sydved

Med stora kliv mot framtiden satsar nu Kellfrigruppen vidare på sin verksamhet i Jung tillsammans med Stenhaga Invest AB. Ett nytt tioårigt avtal har skrivits mellan parterna där de är överens om att utveckla ett nytt logistikcentrum för Kellfri.

– Det här är delvis en satsning på vår logistik men framför allt i våra anställda. Nu står vi rustade för att möta den ökande efterfrågan av prisvärda produkter för skog- och lantbruk, säger Carl-Axel Svensson, vd på Kellfri.

Kellfrigruppen fortsätter att växa sedan starten 1952. Under 2021 kommer Kellfri att centralisera sin logistik och montering till nya, uppdaterade och moderna lokaler i Jung i Västergötland.

– ”Genom att flytta och modernisera några av våra viktigaste funktioner till större och mer ändamålsenliga lokaler satsar vi på att expandera vår verksamhet”, säger Kellfris vd Carl-Axel Svensson.

De nya lokalerna hyr Kellfri av Logistikfastigheter i Jung AB representerat av Karl-Johan Blank, koncernchef och ägare, Jula Holding, och Svante Andersson, ägare och vd Stenhaga Invest AB.

Med stora moderna ytor på ett attraktivt läge har Kellfri goda förbindelser och möjlighet att effektivisera sina transporter.

– ”Kellfri blev vår första hyresgäst i Jung och det var ett viktigt steg i vår plan för att skapa ett logistikcentrum i Jung; nu är vi väldigt glada över att de utökar sin verksamhet här hos oss”, säger Svante Andersson.

Logistikfastigheter i Jung AB har med sin 54 000 kvm stora fastighet i Jung skapat de bästa förutsättningarna för Kellfri att utveckla sin verksamhet.
– ”Vi på Kellfri är mycket stolta över att presentera denna nyhet tillsammans med Karl-Johan Blank och Svante Andersson som kommer ge oss möjlighet att växa vidare i Norden och Europa”, avslutar Carl-Axel Svensson.

Kellfris huvudkontor med utställningshall kommer att vara kvar i nuvarande lokaler på Munkatorpsgatan i ett av Skaras handelsområden.

För ytterligare information
Andreas Bjelkholm, Marknadschef Kellfri AB
0730-84 84 66, andreas.bjelkholm@kellfri.se