Foderhäck Häst

Stödutfodra på betet?

Precis som man behöver planera för betessläpp bör man planera för hur man skall stalla in från bete. Undvik snabba förändringar, vid hastiga foderbyten riskerar man störningar i hästens tjocktarm som kan leda till diarré, kolik eller fång. Ge hästen tid att vänja sig vid vinterns grovfoder under minst två veckor.

Ytterligare en faktor för att inte riskera tarmåkommor är att hålla god foderhygien även vid utfodring i hagen. Nedtrampat foder blir snabbt en grogrund för bakterier, jäst och mögel. Överblivet foder skall tas bort från hagen med jämna mellanrum.

"På min gård med 200 hästar fick jag ner utfodringen med runt 20% sen jag skaffade foderhäckar!" //Janne

Fodra i hagen vintertid

Genom att hästen inte trampar i fodret sparar man också mycket foderspill, så visst finns det ekonomi i att investera i en foderhäck. Fodret blåser heller inte i väg utan stannar kvar i foderhäcken.

Genom att använda foderhäck minskar man foderspill och även risken för kontaminerat foder – bra både för ekonomi och hygien.

Hur väljer man foderhäck?

Beroende på hur många hästar du har i samma hage, storlek på häst och om du väljer att köra fram en hel bal eller portionera ut fodret finns det olika alternativ på foderhäck.

Har du en (1) häst eller en matglad häst som behöver lite längre tid på sig för att få i sig maten är Foderboxen (34-FHK05) ett bra alternativ.

Har du en eller flera hästar i samma hage kan man använda runda foderhäckar. De finns med och utan bogstöd och i diametrar som passar för om du portionerar ut i grovfodergivan eller om du ställer fram en hel bal. För att de runda foderhäckarna ska minimera foderspillet så mycket som möjligt så behöver det vara en luftspalt mellan foderhäcken och balen som är ca 20 cm för att hästarna inte ska dra fodret över kanten.

Genom att placera ut foderhäckar i stället för att lägga fodret direkt på marken så slipper man fenomenet att en häst springer igenom alla mathögar och innan denne bestämmer sig för vilken hög som passar bäst, fodret ligger tryggt kvar i foderhäckarna.

Om man vill få upp fodret från marken och även skydda det med tak så kan man välja fyrkantiga foderhäckar, gallergrindarna är öppningsbara och man lyfter in balen med balgrip eller pallgaffel.

Denna typ av foderhäck passar bra till hästar som kan äta tillsammans, ha dock aldrig fler hästar än vad det finns foderhäckar. Risk för osämja ökar då och skaderisken likaså.

Ha aldrig kvar foderhäckarna i hagen om dom inte används, hästarna börjar då använda dom till annat än att äta vid. Foderhäcken skall kopplas ihop med mat och inget annat. Hästar är flyktdjur och en olycka kan ske snabbt om användningsområdet utvecklas till något annat än att äta vid.

Viktigt att tänka på vid val av foderhäck till häst

Även om hästen är ett djurslag så finns det många olika rastyper och därmed rasbeteenden från långa nervtrådar till korta explosiva nervtrådar. Du känner din hästras bäst och dess beteende och vi ber dig att tänka till kring hur hästen reagerar i olika sammanhang där en foderhäck är inblandad så inga skador uppstår.

Hur många hästar som ska samsas kring en foderhäck är avgörande för storlek av foderhäck och hur många foderhäckar som är lämpligt, tänk på att ju trängre det är runt en foderhäck desto större risk för skador.

Du är själv ansvarig för valet av foderhäcksmodell då du känner din häst bäst. Viktigt att du alltid följer Jordbruksverkets regler.

Vi har även foderhäckar för nöt klicka här och får klicka här.

Filtrera
Shoppingval
Pris
 1. 0 kr - 10 000 kr 9 Produkter
 2. 10 000 kr och över 2 Produkter

11 Varor

Per sida
Fallande ordning
 1. Foderhäck 6-kantig med tak, 12 platser
  Foderhäck 6-kantig med tak, 12 platser
  3 590 kr Exkl. moms
 2. Foderhäck för häst och nöt, 1,8 m ø
  Foderhäck för häst och nöt, 1,8 m ø
  3 690 kr Exkl. moms
 3. Foderhäck för häst och nöt, 1,8 m ø4-delar
  Foderhäck för häst och nöt, 1,8 m ø4-delar
  3 690 kr Exkl. moms
 4. Foderhäck med täckta bogstöd för häst, 9 platser
  Foderhäck med täckta bogstöd för häst, 9 platser
  3 990 kr Exkl. moms
 5. Foderhäck med täckta bogstöd, 12 platser
  Foderhäck med täckta bogstöd, 12 platser
  3 590 kr Exkl. moms
 6. Foderhäck med gallergrind för häst, 8 platser
  Foderhäck med gallergrind för häst, 8 platser
  9 900 kr Exkl. moms
 7. Foderhäck med gallergrind för häst, 12 platser
  Foderhäck med gallergrind för häst, 12 platser
  12 990 kr Exkl. moms
 8. Foderhäck med tak och täckta bogstöd för häst
  Foderhäck med tak och täckta bogstöd för häst
  12 990 kr Exkl. moms
 9. Foderbox för häst
  Foderbox för häst
  2 290 kr Exkl. moms

11 Varor

Per sida
Fallande ordning