Hönshus för hela året, med eller utan hönsgård

Höns är ett allt mer uppskattat sällskap. I mindre antal är de även tillåtna i villaområden. Men se till att skaffa ett bra hönshus och kolla om kommunen kräver tillstånd.

Reglerna varierar mellan kommunerna. I vissa är det fritt framför en handfull höns även inom detaljplanerat område, i andra krävs anmälan eller tillstånd. De allra flesta kommuner har särskilda regler för tuppar. Vissa förbjuder dem, andra har bestämmelser för under vilka tider tuppen ska vara inne och tyst.

Men i alla kommuner är det fritt från regler för höns på landet. Här handlar det mer om att tänka på grannarna, särskilt med en tupp i flocken.

Att hålla sig med trädgårdshöns kan även bidra till att bevara gamla hönsraser i en levande genbank. Många konkurrerades ut för hundra år sedan av mer produktiva raser. Svenska Lanthönsklubben organiserar den som sysslar med det här. På deras hemsida kackel.se finns massor av information om olika raser, skötsel och praktiska råd.

"En hönsgård för dig med fler höns och som vill ge dina djur dagsljus."

En av årets nyheter från oss på Kellfri är ett isolerat hönshus, med värmesystem i golvet och termostat som håller hönshuset frostfritt. Dubbla väggar med isolering emellan.

Hönshuset har plats för upp till fem hönor med pinnar för alla och ett rede där två kan ruva samtidigt. Taket kan lyftas av för enkel rengöring och utfodring. Det står på korta ben så att fukt inte tränger in underifrån och för bra ventilation i och under hönshuset. Artikelnumret är 47-82844.

Behövs mer plats är nästa nyhet hönshuset Premium som innehåller fem värpreden med skiljeväggar. Det är fulladdat med bra funktioner, bland annat nio luckor för enkel rengöring och matning, tillverkat av solid gran. Det är inte vinterbonat. Artikelnumret är 22-HH300.

Till Premiumhuset finns en rejäl rastgård med tak som skyddar mot rovfåglar och andra som gillar höns. Mått 3100 x 2970 x 2130 mm, perfekt för en mindre flock frigående hönor som riskfritt kan njuta av solen och vara just höns. Dessutom är det en investering i goda relationer med grannarna. Artikelnumret är 22-HH300R.

Om du endast vill ha en rastgård utan hönshuset går det att köpa till extra sektion.

Nu kacklas det som aldrig förr....

Vi välkomnar AGDA, LOTTA, ESTER och GULLAN till Kellfri-familjen. 4 st hönshus i olika storlekar med härliga utegårdar. Allt för att hönsen ska må så bra som möjligt. Hönshus som håller i längden och som är lätta att sköta. Tillverkade av europeisk gran. 

Här kan du läsa mer om alla våra hönshus.