G U I D E R  &  R Å D G I V N I N G

2 0 2 1 – 0 5 – 0 5

STOR GUIDE OM GRÖNYTEMASKINER: BRA ATT VETA INFÖR DITT KÖP

Det kan vara en djungel att hitta rätt grönytemaskin för just din gård. Kellfris säljare Fredrik Svensson guidar dig inför köpet.

Grönytemaskiner går att använda till allt från att putsa beten till klippning av gräs, sly och häckar. Börja därför att tänka igenom vad din grönytemaskin ska användas till för att göra det bästa valet just för dig och din gård.

Tips! Kör du traktor eller fyrhjuling? Det avgör valet av grönytemaskin. Fördelen med att köra traktor är att den är betydligt starkare än fyrhjulingen. Med en fyrhjuling är det enklare att koppla på grönytemaskinen samtidigt som du kan använda din traktor till andra sysslor på gården.


Betesputs

Kellfris betesputsar är effektiva om du vill klippa gräs och grönytor, såväl stora som små. Oavsett vilken du väljer får du en kraftig konstruktion med bra hållbarhet, styrka och stabilitet.

Våra betesputsar har:

• 2,75 m arbetsbredd
• 3 rotorer, 6 knivar
• Höj- och sänkbara medar

I Kellfris sortiment finns två betesputsar att välja mellan; en lättare betesputs anpassad för skiftande terräng och en tyngre, tiltbar variant för plana ytor som även kan fungera som släntklippare.

Tips! Första putsningen bör genomföras innan midsommar, när gräset växer som snabbast. Har du stora ytor? Välj en bredare betesputs för att spara tid.


Parkklippare

Är ditt bete plant och fint? Då kan en parkklippare vara rätt för dig. Parkklipparen förvandlar din traktor till en effektiv gräsklippare. Den rejäla arbetsbredden optimerar användandet av traktorn med en klippbredd på 1,8 meter.

Våra parkklippare:

• Har enkel konstruktion
• Har fettsmorda lager
• Är lätta att rengöra

Tips! Står du inför valet att välja en maskin som drivs med rotorer eller knivvals? Tänk på att en maskin som drivs av rotorer klipper gräs effektivt, men är inte lika bra på att röja undan sly. Om du står inför att klippa mer vildvuxna marker, välj då en maskin som drivs med knivvals.


Kantklippare

Med en kantklippare kan du hålla undan gräset under staketet för att förhindra att det växer upp på eltråden och minskar spänningen. Kellfris kantklippare med hydraulisk sidoförskjutning och undanfjädrande klipptallrik passar dig som effektivt vill klippa kanter under stängsel samt vid byggnader, staket och vägkanter.

Våra kantklippare:

• Har kraftiga knivar som klarar tuff vegetation
• Har många inställningsmöjligheter
• Passar många traktorstorlekar


Vertikalklippare

Mångsidigheten är vertikalklipparens stora styrka. Med en vertikalklippare kan du både klippa beteshagar och röja vildvuxna marker med sly.

I Kellfris sortiment finns hela 11 vertikalklippare från 1,05 meter till 2,8 meter. Anpassa vertikalklipparnas bredd med storleken på dina marker för högsta möjliga effektivitet.

Vertikalklipparna är utrustade med hammarslagor, men kan också fås med Y-slagor.

Vi rekommenderar W-serien för hobbylantbrukaren som behöver en pålitlig och prisvärd maskin, medan X-serien passar dig som vill ha extra kraft för de större markerna. Alla grönytemaskiner i X-serien är utrustade med SKF-kullager, ett av de bästa kullagren på marknaden.

Tips!  De tyngre hammarslagorna passar bättre för att röja sly medan Y-slagorna är mer lämpliga för gräs och steniga beten.


Släntklippare

En släntklippare hjälper dig att klippa slänter och diken på svåråtkomliga ställen där du inte kan komma åt med traktorn. I övrigt påminner den om en vanlig betesputs. Släntklipparen är också idealisk för att hålla efter skogsvägar från sly.

I Kellfris sortiment hittar du både släntklippare för mindre traktorer på 25 hk och uppåt till de större traktorerna på upp till 100 hk.

Tips! Kolla upp innan köpet hur många hästkrafter din traktor eller fyrhjuling har. Först då kan du matcha hästkrafterna med grönytemaskinens styrka och bredd. Om du kör en för stark maskin till en svagare traktor orkar traktorn inte dra grönytemaskinen. Om grönytemaskinen har betydligt färre hästkrafter än traktorn varvar grönytemaskinen.


Kedjeröjare

Har du riktigt igenväxta marker som behöver en betesputs med extra allt? I så fall rekommenderar Kellfri en kedjeröjare. Maskinens kraftiga kedjor klarar av även den allra tuffaste vegetationen och tål påkörning av sten och stubbar i större omfattning än maskiner med knivar eller slagor.

Vår kedjeröjare har:

• 160 cm arbetsbredd
• Kraftiga kedjor rår på den tuffaste vegetation
• Kraftigt konstruerat klipphuvud


Harvar

Kellfris breda utbud av harvar passar såväl till gröna gräsytor som till grusade ridbanor. De jämnar också till marker med viltskador från till exempel vildsvin eller grävlingar. En harv är en riktigt bra investering eftersom den både luftar trötta marker och motverkar tuvbildning.

I sortimentet finns allt från mindre harvmattor på 1,3 meters bredd till större gräsharvar på 6 meter.

Tips! Låt antalet hektar avgöra valet av gräsytemaskin. Om du har många hektar, välj en robust och kraftfull grönytemaskin med högre kapacitet. Du spar tid och kan bli mer kostnadseffektiv genom att välja en bredare grönytemaskin.

Harvar

Kellfris breda utbud av harvar passar såväl till gröna gräsytor som till grusade ridbanor. De jämnar också till marker med viltskador från till exempel vildsvin eller grävlingar. En harv är en riktigt bra investering eftersom den både luftar trötta marker och motverkar tuvbildning.

I sortimentet finns allt från mindre harvmattor på 1,3 meters bredd till större gräsharvar på 6 meter.

Tips! Låt antalet hektar avgöra valet av gräsytemaskin. Om du har många hektar, välj en robust och kraftfull grönytemaskin med högre kapacitet. Du spar tid och kan bli mer kostnadseffektiv genom att välja en bredare grönytemaskin.


Rotorkultivator

Blanda material, bereda såbädden, kultivera eller effektivt bearbeta jorden med en rotorkultivator. Kellfri har rotorkultivatorer för både den lilla traktorn och den stora traktorn. Välj mellan arbetsbredd 135–210 cm.

Våra rotorkultivatorer har:

• Kedja eller kuggdrev i oljebad
• K-axel med brytpinne
• Ställbart arbetsdjup


Rotorslåtter

Med en rotorslåtter blir det enkelt att bruka marken. Till exempel kan du skörda gräs till foder på ett effektivt sätt.

Kellfri har ett brett utbud av rotorslåtter för både små och stora grönområden. Om du har en mindre traktor på ca 35 hk rekommenderar vi rotorslåtter FDM160 och för mellanstora traktorer på ca 50 hk och uppåt är rotorslåtter FDM200 ett bra alternativ. Till den allra största traktorn passar vår största rotorslåtter på 2,4 meter.

Tips! En gödningsspridare sätter fart på dina marker. Kellfri erbjuder en stark gödningsspridare med spridningsbredd på 6 till 14 meter.


Till sist

Våga ta hjälp! En grönytemaskin är en viktig investering. Kellfris säljare finns till för dig när du behöver rådfråga om val av grönytemaskin. Ring vår växel på 0511-242 50 så guidar vi dig till rätt person.