Att fälla träd på egen hand

Att fälla träd på egen hand

Vi har tagit fram en guide som ger dig rätt vägledning om hur du fäller ditt träd på egen hand på exakt rätt sätt.

 

I de flesta fallen är det bäst att anlita professionell hjälp, men vill du ändå göra jobbet själv, börja med att läsa denna guide.

 

1. Rätt utrustning

Det du ska först och främst måste se till för att genomföra en lyckad fällning är att du har rätt utrustning. Med rätt säkerhetsutrustning har du en billig försäkring om olyckan skulle vara framme.

 

Det som du behöver i säkerhetsutrustning är:

• Hjälm – Olyckan är lätt framme vid eventuellt fallande föremål som grenar eller liknande.
• Såg- och skyddsbyxa – Om du slinter eller något går snett med sågen är olyckan snabbt framme. Benen är särskilt utsatta för motorsågens framfart, skydda benen genom riktiga sågbyxor.
• Skyddshandskar – Skydda dina händer från skärskador genom att använda arbetshandskar med sågskydd på ovansidan.
• Skyddsglasögon – Det skvätter en del flis vid sågning och bra sikt är svårt att få utan skyddsglasögon. Skyddsglasögonen skyddar också mot att få flis i ögonen.
• Skyddsstövlar – Stövlar med stålhätta och grovmönstrad sula skyddar foten och ger dig ett säkert fotfäste.
• Mobiltelefon – Om du mot förmodan utför arbetet själv, ta med dig mobiltelefonen och se till att den är laddad så du kan ringa om något händer. Tala också om för någon var du har tänkt att vara innan du ger dig ut ifall olyckan skulle vara framme och du av någon anledning inte kan ringa på hjälp.

 

Övrig utrustning:
• Motorsåg – För att kunna såga i trädet behöver du en motorsåg till hjälp.
• Kil – För att motorsågen inte ska nypas fast av trädet behövs en kil.
• Yxa – Yxan behövs för att slå in kilen.

 

När du kommit hit har du allt som du behöver för att kunna fälla träd. Se till att utrustningen är av bra kvalité så inget ger vika när du jobbar med trädfällning.

 

Visir 1080x1080 genomskinlig bakgrund.png

Motorsåg.png

Yxa.png

Iphone.png

 

 

2. Att förbereda när du fäller träd

Det är bra att ha respekt för att fälla träd, det är inte helt ofarligt. Därför är det extra viktigt att du förbereder dig väl. Trädet ska fällas i den riktning som du vill ha det, det ska inte falla på något hus eller över väg.

 

Några viktiga förberedelser:

• Fällriktning – Börja med att bestämma vilken riktning du vill ha trädet. Tänk på att olika faktorer kan spela in i hur trädet beter sig vid fällning. Det är faktorer som vindriktning, vindstyrka, trädets lutning från början, markens lutning och andra hinder. Undersök även om trädet är skadat på något ställe för att undvika olyckor senare. Lättast är också om du fäller trädet åt det hållet som blir mest naturligt för trädet, dvs åt det hållet som trädet eller marken lutar åt.
• Fallzonen – Att bedöma höjden på ett träd är lättare sagt än gjort, men det går. Det är viktigt att se till att ha tillräckligt med plats. Genom att använda yx-tricket kan du uppskatta hur långt ett träd kommer att falla.

 

Fallzon 620x300 02.jpg

Reträttväg 620x300.jpg

 

1. Ta en yxa, håll den med rak arm precis framför dig (se bild).

2. Backa iväg från trädet med ett öga öppet tills att toppen av trädet är jämn med yxans topp och botten av yxan är jämn med trädets rot.

3. För att ha marginal, ta ytterligare några steg bakåt.

4. Nu bör du stå på platsen där trädets topp beräknas landa.

 

Reträttväg – När fallzonen är bestämd kan du börja att röja bort sådant som kan vara i vägen för fällningen, som småbuskar, sly och små träd. Röj runt trädet, allt som du ser kan vara ett hinder i ditt arbete.

I fall olyckan är framme, se även till att ha en reträttväg planerad när trädet faller. Då reträttvägen bör vara snett bakom trädet i båda riktningarna, alltså motsatt håll från fällriktningen, måste du röja allting där så att du har fri väg.

 

Förkvistning – Om det finns grenar som sitter lägre på trädet och som är i vägen ska du ta bort dessa innan du börjar med själva fällningen. Såga dock aldrig över axelhöjd med motorsåg och ha alltid stammen som skydd mellan dig och sågen. Om du jobbar med sågen uppifrån och ner med svärdets undersida (den dragande kedjan) jobbar du på det säkraste sättet.

 

Nu är alla förberedelser klara och du är redo att fälla trädet.

 

3. Att fälla trädet

Nu har vi kommit till själva trädfällningen. Ta det lugnt och säkert och ha inte bråttom. Om du fortfarande känner dig osäker kan du ta hjälp av någon eller anlita ett proffs som gör det åt dig.

 

För att fällningen ska bli säker krävs stor noggrannhet och precision. Med riktskäret bestämmer du riktningen trädet ska fällas åt, det viktiga är att du inte sågar riktskäret för långt in i trädet.

 

Det bör ej vara mer än 15–20 % av diametern på trädet. När du ska göra riktskäret gör du det i två moment, överskäret och underskäret. När du har riktskäret färdigt är du redo att börja med fällskäret. Målet är att få det hela att se så likt ut som på bilden som möjligt.

 

Längden på brytmånen ska vara minst 80 % av trädets diameter i brösthöjd och bredden 10% av trädets diameter i brösthöjd. På träd grövre än 30 cm räcker det med ca 3 cm brytmån.

 

Brytmånsbredd 620x300.jpg

Man med motorsåg 620x300.jpg

 

Sätt in en kil så fort du kan för att trädet inte ska börja nypa om sågen. Fortsätt snittet ända till du känner att trädet börjar luta. Så fort trädet börjar luta tar du bort sågen och stänger av den, gå sedan snett bakåt mot din reträttväg och släpp inte ögat från trädet. Om nu trädet skulle fastna mot någonting ska du vinscha loss det istället för att såga loss det. Detta arbete ska du aldrig göra själv.

Titta på trädet!

 

En kompis är alltid bra att ha

En kompis är alltid bra att ha, men här tipsar vi om att det är extra bra. Kompisen kan titta upp mot trädets topp och se tidigt när det börjar att falla. Kompisen kan även se om grenar kommer fallande.