Batteridrivna maskiner med prestanda som tål att jämföras.

Visst är batteridrivet bra för miljön. Men den stora fördelen är frånvaron av krångel, pysventil och svordomar. Nu presenterar Kellfri en serie 36 V batterimaskiner med bra prestanda.

Serien består av Motorsåg, Grästrimmer, Röjsåg, Häcksax och Lövblås. Alla drivs med samma typ av batteri på 36 V som passar alla maskiner.

Oavsett fabrikat tillverkas det mesta i den här kategorin i Kina. Kellfri har direktkontakt med världsledande producenter. Utan mellanhänder blir resultatet bra prestanda till attraktiva priser.

– Vi har i tester jämfört våra maskiner med ett känt proffsfabrikat. Prestanda är jämförbara, säger produktchefen Fabian Hellgren. I ett fall presterade Kellfri bättre. Det var lövblåsen som blåste hårdare och lite längre. Men överlag så är egenskaperna jämförbara. Vilket inte är så konstigt eftersom litiumjoncellerna inuti batterierna är från samma kvalitetstillverkare.

Motorsågen har ett 14-tums Oregonsvärd, kedja med 52 länkar och 3/8 tums delning samt kedjespänning utan verktyg. Effekten är 1 400 W. Tanken för den automatiska kedjesmörjningen rymmer 0,2 liter. Utan batteri är vikten 3,5 kg. Sågen har även ett energisparläge.

Enligt fabrikens tester går det att såga över 150 snitt i en fyrkantsblock 10 x 10 cm innan det är dags för omladdning.

– Jag sågade i en halvtimme innan batteriet behövde bytas, berättar Fabian.

Full laddning tar en timme. Om du även ska göra annat, som att klyva och stapla ved, räcker det med två batterier för att kunna jobba hela dagen.

"Vi har i tester jämfört våra maskiner med ett känt proffsfabrikat. Prestanda är jämförbara."

Röjsågen och grästrimmern är i grunden samma maskin. Skillnaden är att röjsågen har dubbelhandtag och levereras med trebladig klinga i diametern 255 mm. Trimmern har enhandsgrepp och vanlig 2,0 mm trimmertråd. Utan batteri väger trimmern 3,8 kg och röjsågen 4,2 kg.

Lövblåsen är ett litet kraftpaket. Ett 4,0 Ah batteri räcker i 25 - 70 minuter beroende på vald hastighet. Utan batteri väger den 2,15 kg. Lufthastighet upp till 60 m/s. Gränsen för orkan är 32,7 m/s.

Häcksaxen har ett 56 cm långt svärd som klipper 1500 gånger i minuten. Vid obelastad körning räcker ett 2,0 Ah batteri 40 minuter.

Kellfris maskiner är trots sin enkla hantering proffsprodukter med hög kapacitet. Det är lika viktigt med skyddsbyxor och annan skyddsutrustning som med bensindrivna redskap. De flesta olyckor beror på att man ”ska bara” och slarvar med säkerheten.

Mer information om maskiner, batterier och laddare finns hittar du här.