Efter 6 000 hanterade balar:

Den nya balgripen pallar för trycket

Marknadens mest prisvärda balgrip kommer från Kellfri. Den är snäll mot plasten, smidig att köra och stark i nyporna.

– Vi hanterar 3 000 balar om året och har använt den i ett par år utan problem, säger Claes Johansson som producerar mjölk utanför Skara.

På gården finns 200 ekologiska mjölkkor. Varje dag hanteras 10 - 20 balar med foder till djuren. Ett viktigt krav på balgripen är att den inte sticker hål på plasten, vare sig på
den som hanteras eller balarna som står bredvid.

– När man lyckas få fram bra balar, ska de inte förstöras av en dålig balgrip, säger Claes.

Det kravet har Kellfri sedan länge uppfyllt, men kvaliteten var tidigare inte den bästa. Enligt Claes spelade det mindre roll, det låga priset gjorde det lönsamt att köpa två.

"Vi hanterar 3 000 balar om året och har använt Kellfris balgrip i ett par år utan problem"

För ett par år sedan konstruerade Kellfri om balgripen, för att kvaliteten skulle matcha övriga goda egenskaper. Prototypen provades ut hos Claes och blev kvar på gården. Den har nu använts varje dag i två år.

– Inte ett fel på hela tiden, rapporterar han.

Under kategorin Balhantering finns bilder på den nykonstruerade balgripen BG2002, monterad på en lastmaskin. De är fotograferade hos Claes. Av bilderna framgår att han lyfter två halmbalar åt gången utan problem. Istället för två balgripar som lyfte en bal, blev det en som klarar två.

Balgripen klarar 1200 kg. Den kraftiga konstruktionen med tre väl formade rör för väl avvägda klämkrafter i kombination med parallellföring gör att även de tyngsta balarna hanteras enkelt och säkert. Parallellföringen kan kopplas ur genom att en bult lossas. Utan parallellföring är armarna oberoende av varandra. Vad som passar bäst beror på körstilen.

Våra balgripar hittar du här.