2 DUVOR från landslaget

På dagarna arbetar Kenneth Nylander med kundsupport hos Kellfri. Efter arbetstid är det lerduveskytte som gäller. I år var han två duvor från att ta sig till landslaget. – Jag kommer igen, säger Kenneth och lyfter bössan.

Det finns flera varianter av lerduveskytte, bland annat skeet, trap och sporting. De två första utövas på bana och den tredje i naturen. Gemensamt är att de tävlande ska skjuta ned en flygande brandgul lertallrik.

– Jag började med luftgevär som nioåring och fortsatte med mauser på bana, men efter att ha provat trapskytte 1986 var jag fast, berättar Kenneth.

Utmaningen ligger i att skyttet kräver fullständig koncentration. Han beskriver det som att befinna sig i en bubbla av harmoni, där vardagens bekymmer inte får plats. En kombination av prestation och avkoppling.

– Man lär sig även att ta motgångar. Helt plötslig kan skyttet sluta fungera, utan någon förklaring. Det är bara att fortsätta att träna och ta sig upp ur svackan, säger Kenneth.

Tränar gör han tre kvällar i veckan och skjuter under ett år runt 8 000 hagelskott.

Kenneth tillhör Götene Sportskytteförening med ett 100-tal medlemmar. Hela verksamheten kretsar kring lerduveskyttets olika grenar. Det finns ett gammalt skämt om att den som vill träffa goda vänner ska gå med i en skytteförening. Kenneth instämmer i den oblodiga tolkningen.

– Även om vi är konkurrenter, så är det bra sammanhållning och härlig stämning.

Tuffaste motståndaren på tävlingarna är klubbkamraten Bertil Josefsson som har varit med i landslaget fyra och en halv gånger. Halvan berodde på att han fick hoppa in mitt i säsongen efter att en av skyttarna skadats, inte av skyttet är bäst att tillägga.

– Skytte passar alla, ung som gammal, män och kvinnor. Mer jämställd sport får man leta efter, säger Kenneth.

Det finns många exempel på äldre skyttar som håller sig kvar i eliten. Den mest kände är Ragnar Skanåker, flerfaldig olympisk medaljör som gjorde sitt sjunde och sista OS 1996 vid 64 års ålder. Han är fortfarande aktiv i debatten och som skytt. Så även om Kenneth Nylander passerade det magiska 50-strecket för några år sedan, har han tid på sig att komma in i landslaget. I år var det på vippen, men en dålig serie och två duvor kom emellan.

Men vilken nytta har han av sitt intresse i jobbet?
Viktigast är förmågan att fokusera på uppgifter och hålla flera bollar i luften, passande för den som ska hjälpa kunder med den mångfald av produkter som Kellfri erbjuder.

– Dessutom är det en och annan skytt som känner igen namnet när de ringer för support.

Lerduveskytte efterliknar fågeljakt. Skillnaden mellan de två bangrenarna är att skeet är skytte på flygande fågel, medan trap handlar om fåglar som lyfter från marken. Skillnaden kan synes liten, men ur skyttens synvinkel är den så stor att det motiverar två grenar.

– Vilken man väljer är individuellt, men själv tycker jag att trap är mer utmanande.

Å andra sidan är skeet olympisk gren, vilket trap inte är, säger Kenneth Nylander som siktar på landslaget nästa år.